Inga widgetar hittades i sidofältet!

“Jag har inte tid”, så låter det varje dag under vecka 49 och 50, även 51 för några enstaka stackare. VRG-eleverna når antagligen sitt klago-klimax just nu i december. Det går inte att ha ett samtal med någon utan att det pratas om hur mycket det är i skolan och hur lite tid det finns för allt plugg. Men vänta ett tag. Vi har alla vetat om sedan höstlovet vad det är som väntar oss dessa veckor, och blockschemat som gör livet så “najs” borde väl göra att vi har tid för “allt plugg”? Eller? För vi har ju faktiskt massa tid. Tillåt mig omformulera “jag har inte tid” till “jag slösar bort min tid”.

Jag tycker verkligen att lärare på VRG är duktiga på att meddela i god tid när vi har prov och inlämningar. Vi får till och med lektionstid för att arbeta med våra uppgifter! Ändå kommer det folk sista veckan som i förtvivlan bedjar om senareläggning av prov- eller inlämningsdatum för “det är så himla mycket i skolan just nu!”. Jag tycker faktiskt det är respektlöst beteende mot de som faktiskt gjort det se ska och förutom skolan har andra aktiviteter. Som chefredaktör måste jag korrekturläsa alla artiklar, skriva texter, fixa bilder och se till att vi får in allt material enligt deadline. Att införa en julkalender där en artikel ska publiceras varje dag fram till jul kan anses som plugg-självmord. Faktum är dock att jag hinner sköta skoltidningen nu under december och sköta min skola. Nåja, nästan. Men istället för att klaga sätter jag igång och arbetar. Ju mer jag klagar, ju mer tid spiller jag. Så ni som inte kan sköta ert plugg, inte har några aktiviteter och klagar, ni har det vinnande konceptet för att på ett framgångsrikt sätt slösa bort er tid. Grattis!

Det är okej att inte vara exemplarisk med sin tid. Tyvärr är vi bara människor då Adam och Eva blev utvisade från Edens lustgård (för att göra en biblisk hänvisning när vi ändå närmar oss jul). Det som däremot inte är okej är att ständigt skylla ifrån sig. Äg dina problem. Nästa gång du är på väg att bröla “jag har inte tid”, fundera på om du själv är orsaken. Om du sedan utropar “jag har slösat bort min tid”, innebär det att du är på rätt väg för att kunna införskaffa mer tid.

Några visdomsord för att hålla modet uppe de sista skolveckorna:

“ Det är alltid för tidigt att ge upp”

“ Ceep calm and carry on”

“ You have as many hours in a day as Beyoncé”

Slutligen, fullt ös medvestlös och ända in i kaklet. Det är inte långt kvar och som mottot på min amerikanska high school, The Madeira School löd: “Function in disaster, finish in style”. Kära VRG:are, let’s finish in style, utan att ropa “jag har inte tid”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *