Inga widgetar hittades i sidofältet!

Rydbergaren är stolta och hedrade att presentera den efterlängtade intervjun med Johan Forssell, som är VD på Investor. I intervjun säger Forssell “Man ska inte glömma bort att det enklaste sättet att inte göra något fel är att inte göra någonting alls, men då skapar man ingenting. Vi måste våga göra fel för annars gör vi för lite.”, men förklarar också varför han slutar på Investor och hans bästa råd för att nå en ledande position som hans egen men också mycket mycket mer.

Beskriv dig själv med tre ord.

Driven, glad och intresserad.

Vad tyckte du själv om att studera som ung när du själv gick i skolan?

Ja, jag tyckte att en del saker var jätteroligt och en del mindre roligt. Så jag ägnade mycket tid åt de ämnen jag brann för. Företagsekonomi var ett ämne som jag tyckte var väldigt roligt. Även samhällskunskap och historia, medan vissa andra ämnen kanske inte var lika roliga. Men jag ville in på Handelshögskolan så jag bet ihop i de ämnen jag inte tyckte var så roliga och körde på.

Vilka ämnen då?

Alltså de som jag inte tyckte var roliga var väl maskinskrivning, franska och psykologi, menpsykologin kanske mest berodde på att läraren inte var så pedagogisk.

Var det alltid klart för dig att du skulle jobba med något inom ekonomi?

Ja, redan under gymnasietiden så gick jag med Aktiespararna så aktier, företag och ekonomi har jag alltid varit väldigt intresserad av. Jag bestämde mig under sista året på gymnasiet att jag verkligen ville in på Handelshögskolan och att jag ville fokusera på finans och aktiemarknaden. När jag väl kom ut i arbetslivet så jobbade jag inte så mycket med aktiemarknaden utan snarare med att utveckla företag. Så det blev inte riktigt som jag hade tänkt, utan jag kom på att jag var mer intresserad av att utveckla företag än aktiehandel. Sen finns det förstås en stark koppling, om ett bolag utvecklas starkt kommer aktiekursen på sikt att gå upp.

Men om du inte skulle ha jobbat med ekonomi. Vad skulle du jobba med då?

När jag var yngre var min dröm att bli fotbollsproffs men jag insåg ganska snabbt att den möjligheten inte fanns.

Vilka egenskaper har varit bidragande i din egen framgång?

Det är flera saker. För det första att jag har haft möjligheten och förmånen att kunna attrahera bra personer runt omkring mig. Både i min ledningsgrupp men, också ledare ute i våra företag. Det andra är att sätta ut en klar inriktning vad man vill uppnå så att alla vet vart man ska. Det tredje är att delegera ansvaret till nyckelpersoner i olika ansvarsområden. Det fjärde är, som chef, att se till att stimulera medarbetarna att verkligen jobba hårt för att nå sina mål, och framför allt att ge energi. Jag brukar säga att varje möte man går in i så ska man försöka ge energi. Det värsta som kan hända är om man har personer som suger energi ur en. Det blir sällan bra utan det gäller att försöka ge energi i alla situationer.

Är det någon strategi du har för att få den här energin och engagera teamet?

Det bästa sättet att ge energi till individer är faktiskt att ge dem ansvar och visa att man litar på dem. Man ska absolut inte gå in och mikro styra, utan snarare stötta dom att lyckas och bli framgångsrika. Sen måste man förstås i en grupp hitta vissa spelregler som fungerar. En av de absolut viktigaste om man jobbar i ett team är att alla har hög integritet. Låt oss säga att vi ska göra en stor investering i ett företag. Jag villa att alla ska ge sina synpunkter och säga vad de tycker. Någon kanske är osäker på möjligheten att växa i Kina, medan andra kanske ser en stor potential. Då gäller det att analysera de rätta frågorna och sedan ta beslut.Här har man som chef en viktig uppgift, att sätta ner foten, även om en person i en grupp kanske tycker att investeringen känns fel. Om man sedan tar beslutat att genomföra affären då gäller det för den personen som egentligen inte trodde på investering att stå bakom beslutet. Helt enkelt säga ”Nu kör vi och försöker göra detta till en kanoninvestering”. Det som jag aldrig accepterar är, att om senare visade sig att det blev en dålig investering, att personen som var negativ i diskussionen sen kommer tillbaka och säger: Vad var det jag sa? För det suger bara energi ur gruppen. Att i efterhand gnälla leder ingen vart, däremot måste man alltid lära av misstag för att minska sannolikheten att det händer igen. Blir det fel så försöker vi snabbt ta reda på varför det har blivit fel, hur kan vi åtgärda det och vad kan vi göra för att hamna på rätt köl? Och där måste alla vara med. Det är viktigt med hög energi för mig, att hela tiden jobba mot samma mål och inte köra blame game. Inte hacka på folk.

Vilket råd skulle du ge till unga som sitter på en ledande position som din egen?

Jag skulle nog ge råden:

1. Välj någonting som du tycker är absolut jätteroligt, som du brinner för och som du har passion för.

2. Faktiskt att jobba hårt. Jag tror inte på det här att man inte skulle behöva jobba hårt om man ska nå framgång. Hur många timmar man lägger ner spelar roll. Men om du gör det du brinner för då orkar man lägga ner den tid som krävs för att lyckas.

3. Att verkligen försöka se till att jobba med personer runt omkring sig som är duktiga och har rätt personlighet som du kan jobba bra med, för livet är för kort för att tycka att jobbet är tråkigt.

Nu kom vi kom in på det där med att jobba hårt, hur ser du själv på balansen mellan arbete och privatliv och hur hanterar du den?

Jag kan säga att med de jobben som jag har haft så är det hela tiden en utmaning faktiskt. Jag har suttit som VD i nio år nu och innan dess satt jag i ledningsgruppen i ungefär lika lång tid. I de här jobben så krävs det väldigt mycket av jobbet och samtidigt så har man ett privatliv som man ska hantera. Men jag tror att nyckeln för att få det att fungera är balansen, att å ena sidan konstatera att det krävs väldigt hårt arbete med sena kvällar, men å andra sidan förstå vikten av att ha en privat sida som fungerar. Man måste ha stöd och man måste framför allt må bra när man kommer hem från jobbet. Det är jätteviktigt! För att ta ett exempel, om vi åker på semester och har planerat för fyra härliga dagar i Italien, men precis efter vi landat i Italien så brinner det till med ett stort projekt som jag måste jobba med under hela ledigheten, då är det så oerhört viktigt att ha en fru eller en man som säger “Jag förstår att du måste hantera det här. Det blev olyckligt, men jag förstår det”. Annars kommer man att känna sig otillräcklig på båda sidor, privat och på jobbet. Så att ha ett starkt stöd hemma, det låter kanske klyschigt, men det är oerhört viktigt för att hitta den där balansen. För egen del, efter att ha jobbat hårt i 30 år nu, ska det bli skönt att gå in i nästa fas nu när jag slutar som VD vid stämman i maj. Det blir fortsatt en hel del arbete, men det ska bli skönt att få lite mer luft i kalendern och lite mer ledig tid. Balans i nästa fas.

Vad söker du hos en nyanställd?

När vi anställer så är det ofta tre olika faser. Först är det intervjuer, sen är det tester och sist är det ytterligare intervjuer och sen får jag träffa dem i slutändan. Jag vet att de kandidater som jag träffar har testats och är duktiga. För mig blir det viktigare att se personen. Är det här en person som som har rätt personlighet, som verkar vara en person som passar in i vår kultur? Vi har en kultur på Investor där vi jobbar hårt och vill prestera men vi är också schyssta mot varandra. Vi är omtänksamma och vi är ödmjuka. Vi försöker inte sitta på höga hästar och vi behandlar alla på företaget lika oavsett vad man har för jobb. Så det är klart att det är väldigt viktigt för mig att vi anställer personer som passar in i den kulturen. När vi anställer är det mindre viktigt om man har 17 A:n eller om man har nio A:n och så många B:n och några C:n, de är oftast jätteduktiga allihopa, men de ska också ha drivet, nyfikenhet och rätt personlighet.

Kollar ni på extra meriter såsom arbete utanför skolan istället för bara betyg?

Ja, absolut. Som jag nämnde tittar vi mycket på personen och hans eller hennes värderingar och driv. Det första jag tittar på i ett CV är faktiskt fritidsintressen. Jag tycker att det säger något om personen. Jag kommer ihåg när jag intervjuade en person som vi anställde och som senare blev CFO i ett av våra bolag. Han hade varit ute och jobbat både på förskola och på Byggmax och därefter hade han valt att studera på universitet. I det mötet så var det någonting så jag kände att den här killen, han har något. Så den typen av aspekter kommer definitivt in.

Jobbar du själv med något annat när du gick i gymnasiet?

Ja, jag sommarjobbade en del på HSB Täby Roslagens redovisningsavdelning. Kollegorna var jättetrevliga men jobbet var inte särskilt roligt. Vad jag lärde mig där för egen del, det kan förstås vara rätt för många andra som tycker det är jätteroligt, är att bokföring och redovisning handlar mycket om att skriva ner det som har skett. Jag är mer intresserad av att fatta beslut om det som kommer påverka framtiden. Jag lärde mig ganska snabbt att jag inte kommer kunna jobba resten av livet med att göra grundläggande bokföring. Men det var en bra erfarenhet och jag tjänade egna pengar så att jag kunde resa på semestrar med kompisar.

Vad är det roligaste med jobbet?

Det är tre delar. Att vara VD för Investor är fantastiskt kul för man får en inblick i vad som händer i en stor del av världen. Vi äger 24 stora bolag och många är verkligen internationella bolag, som till exempel Atlas Copco. Den andra delen är att vara med och utveckla företagen och genomföra viktiga affärer. Den tredje delen är all stimulans och energi man får av att arbeta med så många härliga och duktiga personer.

Du jobbar ju i en stress och pressutsatt situation. Hur hanterar du stress och press i din position?

Jag tror att jag är rätt lugn i jobbet när det gäller stress. Om vi inte vet hur vi ska göra eller har olika åsikter om vad vi ska göra så brukar jag alltid försöka förstå varför. Varför har vi olika uppfattningar? Vad är det vi behöver förstå bättre? Det gäller att jobba systematiskt, då bygger man ett lugn. Att hantera stress och att hantera svåra samtal med personer är också någonting som förbättras med erfarenhet. När jag kom ut från Handelshögskolan och började på Investor så var jag yngre, mindre erfaren, mer stressad om något gick fel och mer nervös när jag skulle hålla presentationer. Människan fungerar ju så att ju fler gånger man gör saker så blir man lugnare. Idag skulle jag nog säga att jag är ganska stresstålig i jobbet.

Vad är ditt största professionella misstag och vad har du lärt dig av det?

Jag brukar faktiskt alltid svara samma sak på den frågan. Jag har förstås gjort mängder med investeringar och tagit många strategiska beslut och en del av dem har blivit fel. Så är det, men jag brukar verkligen försöka att inte älta det. När något går fel är det viktigaste att vi är på det snabbt och försöker få det på rätt köl, förbättra och gå vidare. Om 80-90 % är bra investeringar och 10-20 % är mindre bra, och du är skicklig på att identifiera de 10-20% tidigt, kommer du att skapa massor med värde. Man ska inte glömma bort att det enklaste sättet att inte göra något fel är att inte göra någonting alls, men då skapar man ingenting. Vi måste våga göra fel för annars gör vi för lite.

Varför slutar du på Investor? Är det för att spendera mer tid med familjen och det du tycker är kul?

Efter nio år som VD känns det rätt att ta det här steget. Att vara VD på Investor innebär att man har 100-tals frågor på sitt bord och är tillgänglig dygnet runt. Jag slutar visserligen på som VD på Investor men jag går också till en ny friare roll. Jag kommer att sitta i styrelser som ABB, Atlas Copco, Epiroc och Wärtsilä och utöver det vara rådgivare till Investor och rådgivare till Wallenberg Investments AB. Men, det ska förstås bli skönt att kunna spendera mer tid med min kära fru.

Många ser upp till den position du är i och din framgång, så vilka är dina bästa tips till gymnasieelever?

Tipsen är ju att strunta i vad dina kompisar väljer och gör. Fokusera på vad du verkligen går i gång på, vad du brinner för och satsa stenhårt, lägg en hel del timmar och jobba hårt för att nå det, men se förstås också till att ha kul på vägen. Det där hänger lite samman. Har du roligt är det enkelt att jobba mycket. Jag tror att det är nyckeln för att lyckas. Att gå en inriktning bara för att det är coolt eller för att polarna valde det, samtidigt som man själv inte tycker det är roligt, blir sällan bra och håller framför allt inte i längden. Man kommer helt enkelt inte orka. Ett ytterligare tips är att vara nyfiken och fråga mycket och om man inte förstår, be personen förklara en gång till? Gör man det hela tiden så lär man sig så mycket mer än om man bara sitter där och inte ställer frågan. Jag själv ställer hur många frågor som helst, inte minst när jag besöker våra företag. Jag har sett hundratals fabriker runt om i världen. Jag är inte expert på detaljer, men bolagens fabrikschefer och ledningar är proffs inom sina områden. Genom att diskutera och ställa många frågor åker jag från besöken och har lärt mig någonting som jag kan ta med mig till det kommande affärer. Det finns ett skäl till att vi har två öron men bara en mun. Lyssna och lär.

Har du tips för elever som vill lära sig mer om investeringar och aktier?

Japp, köp aktier i företag som du förstår vad de gör. Köp bra bolag. Betala hellre lite mer för riktigt bra bolag i attraktiva branscher än att köpa dåliga bolag i dåliga branscher även om det ser billigt ut. Att äga ett bra bolag i attraktiva branscher, då blir det en bra investering på lång sikt. Börsen går upp och ner, så för att minska timing-risken kan man månadsspara. Om man investerar 100 kr i månaden i bra bolag så blir det mycket på lång sikt. Sen är det så att kanske var tionde år smäller börsen rejält. När det ser nattsvart ut på Dagens Industris och Svenska Dagbladets framsida, då köper man lite mer i riktigt bra bolag. Sen lägger man aktierna i en byrålåda och plockar fram den om 5-10 år. Det brukar bli en bra investering. Bra bolag klarar tuffa tider och förr eller senare ljusnar det på konjunkturfronten.

Av Thom Nordwall och Hugo Ericson

6 svar på ”Rydbergaren möter Investors VD: Johan Forssell”
 1. Riktigt bra kvalitét! Denna artikel visar verkligen Rydbergarens position och strävan i samhället (skolan).

 2. Остерегайтесь некачественных подделок и нечестной конкуренции на других веб сайтах. Посмотрите наш сертификат торговой марки Непоседа и приобретайте спортивные товары для физического развития ребенка только у официальных представителей.Материал: Металл + резина + пластик Максимальная нагрузка: 120 кг.
  http://sarb.in.ua/explore/russkij-stil/item/381-vospominaniya-o-proshedshih-sborah-v-deneshah.html
  http://fishing.vn.ua/forum/viewforum.php?f=2
  http://www.fc-lubertsy.ru/championat.html

  Детские спортивные комплексы для дома в Киеве.Купить детский спортивный комплекс для дачи, который, по вашему выбору, может содержать различные элементы: качели, перекладины, канат, турник, кольца, баскетбольную корзину и др. – значит помочь своему ребенку физически развиваться, стать выносливым, и получить при этом массу положительных эмоций!

 3. Детский спортивный комплекс для дома KindWood Plus 1.Лидеры продаж.
  http://gymonline.ru/training/funtikoff/my_otkaz.shtml
  http://www.japan-sumo.ru/?q=tochiozan
  http://musclehouse.ru/products-page/brends/creatine-capsules-duplicate/

  Осуществляя производство уличных спортивных комплексов компания «KinderLand» гарантирует качество, надежность, безопасность конструкций. Представленный уличный комплекс выполнен из надежного, высококачественного цельного металлического профиля, соответствующего всем стандартам изготовления подобных конструкций.Среди всех видов спортивного оборудования отдельно стоит выделить уличные тренажеры . Как правило, такие тренажеры используются для оснащения детских и взрослых спортивных площадок на открытом воздухе. Они могут устанавливаться во дворах, на территории офисных центров, в развлекательных и спортивных комплексах, а также нередко приобретаются для обустройства частных владений.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *