Inga widgetar hittades i sidofältet!

I vinterkyla krävs det att man äter för att hålla sig fram, vad passar inte bättre än lite god julig fika till advent. Nedan följer ett par recept att försöka sig på, jag lovar – det är värt det.

Chokladtryffel

ca 25 st
1 dl vispgrädde eller mellangrädde
250 g mörk choklad
1 msk vaniljsocker eller 1 tsk bryggt kaffe
Kakao till garnering

Koka upp grädden i en kastrull. Bryt chokladen i bitar. Lägg chokladen i grädde och låt dem mjukna. Rör om och tag kastrullen från värmen. Smaksätt med vanilj eller kaffe, låt smeten kallna och stelna i kylskåp.

Forma kulor av ca 1 msk smet, rulla dem i kakao. Förvaras svalt i burk med lock.

 

Trillingnötter

ca 35st
1,5dl hasselnötter (ungefär)
200g ljus choklad/mjölkchoklad

Sätt ugnen på 175°C.
Lägg nötterna i en långpanna och rosta dem i ca 10 minuter eller tills dess att de har fått färg.
Låt nötterna svalna lite och gnugga sedan bort skalet med en ren kökshandduk, lägg nötterna i en skål. Smält chokladen i vattenbad, låt den sedan svalna lite. Häll chokladen över nötterna och blanda om ordentligt.

Lägg nötterna tre och tre på en bricka med bakplåtspapper och ställ in i kylskåpet i 20 minuter. Håll under tiden resten av chokladen smält genom att låta chokladen stå kvar i vattenbadet men på lägre värme.

Lägg lite av den smälta chokladen i en plastpåse för dekorering, doppa trillingnötterna i resten av chokladen med hjälp av en gaffel. Låt dem droppa av ordentligt och lägg sedan tillbaka dem på bakplåtspappret. Låt dem stelna helt.

Doppa påsen me choklad i varmt vatten så att chokladen blir flytande igen. Klipp av ett hörn på påsen och spritsa sedan chokladen över trillingnötterna. Låt stelna igen.

Förvaras svalt eller i kylskåp.

 

Havtornsglass

3dl havtornsbär
3dl socker
3dl vatten
2,5dl mjölk
2,5dl yoghurt
4 äggulor
2 gelatinblad
Glassmaskin är nödvändig!

Börja med att blanda och koka ihop havtornsbären, sockret och vattnet till en havtornsgrund. Mixa det ordentligt och sila. Tillsätt äggulorna och hetta upp till 60°C i en kastrull. Smält gelatinet och kyl ner smeten. När smeten är kall, tillsätt mjölken och yoghurten. Om yoghurten tillsätts när smeten är varm så skär den sig, se därför till att smeten är kylskåpskall när du börjar!

Lovisa Lagerqvist
lovisa.lagerqvist@live.vrg.se

av VRGDT