Inga widgetar hittades i sidofältet!

Nu står julen på farstun med allt vad det innebär. I dagens lucka ska vi får veta mer om hur julfirandet ser ut i Tyskland genom en intervju med Tyska lärarinnan Janet Lindström. 

Bakgrund 
Julfirandet har sedan mannaminne varit en viktig tradition i den tyska kulturen. Samtidigt som julen långsamt moderniserats världen över har Tyskland fortfarande bevarat mycket av det gamla sättet att fira. Exempelvis maten, som likt Sverige, spelar den en central del av julens alla bestyr. I slutet av december fylls borden upp av alla typer av kakor, kött, choklad och potatis i massor. Julmusiken kan höras på gatorna och i hushållen kan man se tyska julfilmer som Tomte Tummetott eller den Tysk-amerikanska klassikern Elf. Men för att verkligen få en inblick i det tyska firandet har Rydbergaren intervjuat tyskalärarinnan Janet Lindström om hur hennes traditioner är och var under hennes uppväxt.

Vad i ditt firande är taget från de tyska traditionerna? 
“Varje år den 6:e december firar jag St. Nicolaus, med mina barn och med de elever jag har tyska med den dagen. I år var det mina tyska sjuor, så de fick små choklad Nicolas och så läste vi om julen i tyskland. Traditionen är att barnen får lägga fram sina skor utanför dörren på kvällen den 5:e december, sedan lägger Nicolaus antingen godis i skorna om barnen varit snälla eller kål i skorna om de inte betett sig så bra. Det är något jag och mina barn håller kvar i och alltid firat även om jag nu bor i Sverige. “

Vad tycker du är typiskt för den tyska julen? 
“Julgranar”. De kommer ju faktiskt ursprungligen från Tyskland. Jag minns att de ofta har stora granar i Tyskland under julen. Sedan tänker jag även på de stora julmarknaderna. Det är faktiskt något jag saknar i Sverige. Jag minns när jag skulle på min första julmarknad i Sverige, det tog bara 5 minuter att gå igenom hela, medan du i Tyskland kunde vara på en marknad hela dagen. Det var väldigt kul, så det kan jag sakna här i Stockholm. “

Vad är din favorit på tyska julbordet? 
“Jag gillar ju lebkuchen väldigt mycket. Vilket jag förstått att många svenskar faktiskt har lite svårt för. Det är små kakor, ganska lika pepparkakor, som kan fyllas med till exempel marmelad eller aprikos. “De tycker jag är jättegoda.”

Har du något fint julminne från Tyskland?
“Oj, ja, verkligen. Massor. Många är med min familj. Jag minns att vår farfar brukade sjunga för oss barn på julen. Jag tänkte faktiskt på honom häromdagen och hans sång. De finaste minnena är med barnen och familjen. Att alla är samlade tillsammans för äta god mat och ge varandra fina presenter. Kvalitetstiden är jätteviktig under julen. Så jag har många fina minnen.”

Av: Vera Vitek, 10/12 – 2023

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *