Inga widgetar hittades i sidofältet!

I juletider finns det fler saker än projektarbete och glöggdrickande som sker! Passa på att besöka en av Fotografiskas nya utställningar, se en helt ny föreställning hos Stadsteatern eller varför inte vaka in Lucianatten på biografen?

 

Julmarknader


Candied rooftops/Saeru/ CC BY-SA

Stockholm har självklart mängder av julmarknader att erbjuda! Bland klassikerna finnes Skansens julmarknad som håller öppet varje advent mellan 10-16 samt julmarknaden på Stortorget i Gamla Stan. Även Beckmans julmarknad hålls traditionsenligt med verk skapade av studenterna på skolan den 11-12 december.

 

Teater & Opera

Leah/ Melissa Dooley/ CC BY

Stadsteatern har flertalet nya premiärer under december, hela åtta nya pjäser går upp på scen! Däribland finns en julrelaterad pjäs –  Flickan med Tomtebloss, en modern variant av H.C. Andersens “Flickan med Svavelstickorna”. Här innehar Rakel Wärmländer huvudrollen och den 28 december har pjäsen premiär.

Under tre dagar pågår även ”Ice Hot” en nordisk dansfestival som pågår under 2-4 december. Cullenbergballeten, dansare från Helsinki Dance Company med flera medverkar i en kompott av samtida dans på Dansens hus.

Trettondagsafton, Vit Rik Fri samt Maria Callas är bara några av de ytterliggare pjäser som har premiär under december månad. Biljetterna kostar enbart etthundra riksdaler för dem under tjugofem år, se mer på Stadsteaterns hemsida!

Kungliga Operan sätter i år som varje år upp Nötknäpparen, en balett integrerad med Petter och Lottas jul som utspelas till Tjajkovskijs klassiska musik. Väl värt att se även för den som vanligtvis inte är så förtjust i balett.

För den som önskar så finns även biljetter till Dramatens alla föreställningar att få tag på via Kulturkommittén, kontakta Amanda för mer information!

Utställningar


På Fotografiska öppnar tre nya utställningar för den fotografi-intresserade. Lady Warhol är en aldrig tidigare visad utställning med en unik porträttserie av Christopher Makos på Andy Warhol.

Exploding Plastic Inevitable innehåller Ronald Nameths fyrbildsprojektion av Andy Warhols multimedieshow under sent 1960 tal. Utställningen inkluderar även ett par printar av Nameth som är inspirerade av hans arbete med Warhol.

Nils Petter Löfstedt och Erik Vestman arbetade under sex månader med att skapa ett vardagsrum på övergiven och ödslig plats. I utställningen Piren presenteras processen och resultatet genom film och fotografi från den 9 december till den 9 januari. Läs mer om utställningarna på fotografiska.eu.

Film

SF håller i år igen Lucia Movie Night där tre nya filmer förhandsvisas natten till Lucia. I biljettpriset ingår förfriskningar under nattens gång, mer information finns på sf.se.

Lovisa Lagerqvist
lovisa.lagerqvist@live.vrg.se

 

av VRGDT