Inga widgetar hittades i sidofältet!

Chokladbollar och kladdkaka är de perfekta bakverken eftersom de går snabbt och enkelt att göra och dessutom är väldigt goda. Utseendet känns tyvärr inte alltid så spännande och speciellt när en högtid närmar sig vill man gärna bjuda på något speciellt. Nu när det är Halloween som står runt hörnet och lovets långa dagar ligger framför oss, vad kan då passa bättre än att göra spöken och spindlar av chokladbollarna, eller måla en pumpa på kladdkakan? Här kommer några steg-för-stegbeskrivningar på hur du piffar till dessa härliga chokladklassiker så att de passar till den stundande högtiden.

Kladdkakan går snabbt och enkelt att göra lite piffigare, och det enda som behövs är en tesil, florsocker, raspolja och vanligt vitt papper. Och en kladdkaka såklart! Jag valde att göra en pumpa på min kaka, men man kan såklart göra vilket motiv man vill. Det viktigaste är att kakan är helt kall då florsockret siktas på, annars smälter sockret.
Så här gör du: börja med att rita det önskade motivet på papper och klipp ut det. Tänk på att inte göra motivet så litet att detaljerna inte syns! Pensla sedan papprets ovansida med raspsolja och torka av överflödet med hushållspapper så att oljan inte rinner av pappret ner på kakan. Lägg pappret på kakan och sikta över florsocker med en tesil. Sikta lite mer florsocker längs konturerna så att mönstret syns tydligt. Använd sedan en vanlig matkniv för att försiktigt ta bort pappret. Det är nu det är bra att pappret är penslat med olja; då fastnar det mesta sockret på pappret och trillar inte ner på kakan. Klart!

Chokladbollarna är lite mer tidskrävande och pilliga men resultatet är värt det! Det första steget är gemensamt för både spöken och spindlar och det är att fästa chokladbollen på en pinne. För det behövs chokladbollar, pinnar av trä (dessa är köpta på Panduro och kostar runt 30 kr för en påse) och mörk choklad (30 g räckte till 30 bollar). Det första steget är att smälta chokladen. Det gör man enklast genom att hacka chokladen i mindre bitar och värma i mikrovågsugn. Värm i ungefär 15 sekunder åt gången och rör om emellan. Doppa sedan en pinne i riktigt med choklad och tryck försiktigt ner den i chokladbollen, ungefär en centimeter ner ska den. Ta gärna upp pinnen direkt och doppa i ytterligare lite choklad och sätt ner pinnen i hålet igen; då fäster pinnen bättre i bollen. Upprepa tills alla bollar är slut. Om chokladen hinner stelna innan alla bollar är färdiga är det bara att värma den 5-10 sekunder så blir den lösare igen.

Till spindlarna behövs chokladbollar på pinne, aktrissnören, en grillpinne och strössel för att göra ögon (jag använde dekorationspärlor). Börja med att försiktigt göra 8 hål runt om bollen där benen ska fästas (1). Hålen bör vara ungefär 5 mm djupa och ha samma bredd som laktrissnöret. Klipp till 8 bitar av laktrissnöret (2) som kommer bli benen. Benen sätts dit genom att ena ändan doppas i vatten och trycks in i hålet (3).  Vattnet gör att laktrisen smälter och bildar som ett slags klister som sedan stelnar och då sitter benet fast. Upprepa med alla 8 ben och tryck sedan dit ögonen (4). Om ögonen bara trycks tillräckligt långt in behövs inget vatten för att de ska fastna. Klart!

För att göra spökena behövs chokladbollar på pinne, marsipan, strössel för att göra ögon, ett stort glas och en matkniv. Börja med att kavla ut marsipanen till en tjocklek på ungefär 3 mm. Viktigt att tänka på när den kavlas ut är att använda ordentligt med mjöl och att lyfta den ofta så att den inte fastnar på underlaget. Använd sedan glaset som mall för att skära ut en bit marsipan (1). Använd sedan tumme och pekfinger för att tunna ut kanten på rundeln, för ju tunnare marsipanen är, desto lättare blir det att få fin form på spöket. Följ bildanvisning 2) och 3) och använd sedan en kupad hand för att fixa till formen på spöket. Fäst sedan ögonen (det behövs inget vatten om de trycks tillräckligt långt in) och använd kniven för att göra en liten mun. Klart!

 

Tips för servering: fyll en vacker glasskål med strösocker och stick ner spökena/spindlarna i skålen (som på bilden). När alla är uppätna kan man hälla tillbaka sockret i påsen igen.

Tips för tillverkning: för att lyckas med spindlarna eller spökena är det viktigt att använda smör och inte margarin på bollarna. Med margarin blir bollarna för mjuka. Har du problemet att bollarna börjar röra sig på pinnen är det bra att ställa in dem i kylskåpet så att de hårdnar igen, ungefär 15-30 minuter.

 


Lycka till!

 

Skribent och fotograf:

Sara Fall
sara.fall-2013@live.vrg.se

Samtliga bilder är tagna av Sara Fall (VRGDT) och ägs därmed av redaktionen på VRGDT samt Sara Fall.