Inga widgetar hittades i sidofältet!

Cupcakes med bär och vit choklad – med en Halloween-twist

Cupcakes är ett härligt bakverk för den som gillar att lägga lite extra tid på sina bakverk och ge dem det där lilla extra. Och de är perfekta när ett lov närmar sig med mycket ledig tid! Eftersom det snart är Halloween som ska firas passar dessa Cupcakes med små pumpor på utmärkt! Dessutom är de inte så svåra som man kan tro att lyckas med, bara man känner till knepen och har lite tålamod. Innan jag sätter igång med recept och instruktioner kommer några allmänna tips för att lyckas med Cupcakes/muffinsbaket!

 

1. Investera i en muffinsplåt. Det ger perfekta Cupcakes med fin höjd och form.

2. Det som jag från början trodde var struntprat, att äggen ska vara rumsvarma, är inte alls struntprat. Kakan blir faktiskt både större och saftigare av rumsvarma ägg. Istället för att ta fram äggen flera timmar i förväg går det lika bra att skölja dem i varmt/ljummet vatten ca 2 minuter.

3. Köp muffinsformar av bra kvalitet, annars lossnar formarna lätt från dina Cupcakes efter att de gräddats klart. Åhléns säljer bra formar som användes till dessa Cupcakes.

 

Vidare till receptet! Dessa gobitar består av hallon- och blåbärscupcakes toppade med vit chokladfluff och en liten pumpa av marsipan. Läs igenom hela receptet innan du börjar!

 

Chokladfluff

Det första steget är att göra vit chokladfluff. Fluff är en typ av tårtfyllning och cupcakestopping som används flitigt i bakarvärlden och är ett väldigt enkelt sätt att göra väldigt god chokladmousse. Det enda som behövs är choklad och grädde. Vilken choklad som helst kan användas: dumle, geisha, center, daim, vit, ljus och mörk choklad och mycket mer. Fluff kan också ätas som efterätt tillsammans med lättsockrade bär. Till dessa Cupcakes används vit choklad.

 

Ingredienser:

 • 180 g vit choklad
 • 3 dl grädde

 

Gör såhär:

Hacka den vita chokladen i bitar och lägg den i en kastrull tillsammans med grädden. Värm på medelhög värme (på min spis är det ”värmenivå” 6 av 12) och rör hela tiden om så att inget fastnar i botten och fortsätt värma tills all choklad är smält. Det är jätteviktigt att grädden inte börjar koka; då måste man börja om på nytt! Om det börjar ryka om grädden kan man ta kastrullen från plattan och fortsätta röra. Ställ in kastrullen i kylskåpet (när allt är smält) för att svalna och låt den stå minst 6 timmar, gärna över natten.

 

Bär-cupcakes

Receptet på dessa Cupcakes är hämtat från Leila Lindholms bok ”a piece of cake”.

 

Ingredienser:

 • 3 ägg
 • 2 ½ dl strösocker
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 100 g smör
 • 1 dl mjölk
 • 3 ½ dl vetemjöl
 • 2 tsk bakpulver
 • 1 nypa salt
 • Saften av 1 citron
 • Sammanlagt 3 dl frysta hallon och blåbär

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. På högsta hastigheten med elvisp tar detta ungefär 2-3 minuter. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Blanda sedan ner smörmjölken i äggsmeten. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en separat skål och vänd försiktigt ner det i smeten med en slickepott. Det är viktigt att inte använda elvispen, då tappar smeten volym och dina Cupcakes blir kompakta. Pressa ner citronen. Det underlättar att göra hål i fruktköttet med en gaffel för det skvätter då inte lika mycket och man får ut mer saft. Vänd ner de frysta bären i smeten. Smeten kommer bli mer lila på vissa ställen och vitare på andra, men detta gör inget så länge bären är jämnt fördelade. Placera ut muffinsformarna i muffinsplåten och fyll formarna med 2/3 smet. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. När de är färdiggräddade ska en provsticka komma ut helt torr. Om, efter 15, stickan inte är helt torr låter du de vara inne ytterligare 2 minuter och kollar igen. Om stickan inte är torr efter 20 minuter beror det antagligen på att det ligger ett bär i närheten som gör smeten blötare och då är det bäst att ta ut dina Cupcakes ändå, annars kan de bli övergräddade och torra. Låt dina Cupcakes stå kvar i plåten en minut eller två och plocka sedan, försiktigt, över dem på ett galler för att svalna i rumstemperatur.

 

Pumpor:

Pumporna passar bra att göra medan dina Cupcakes svalnar. Du behöver marsipan, röd, gul, svart och brun karamellfärg, vetemjöl, vatten och en matkniv. Om du inte som jag är baknörd och har alla färger hemma kan den svarta och bruna färgen som ska ge färg till stjälken bytas ut mot färdigfärgad grön marsipan. Gör så här: färga marsipanen orange. Beroende på hur många pumpor som ska göras färgas olika mycket marsipan. Eftersom en pumpa är så liten kan det räcka med att färga högst 100-200 g. Färga marsipanen görs enklast genom att först blanda i röd färg för att göra marsipanen rosa och sedan blanda i gul färg lite åt gången till önskad färg uppnås. Att färga marsipan är kladdigt och den fastnar lätt på händerna. Lösningen är inte att tillsätta mjöl utan att skölja av händerna med vatten och torka de noggrant och fortsätta knåda. Om mjöl tillsätts blir marsipanen smulig, torr och svårjobbad. Det rekommenderas inte heller att knåda mot bänken utan bara med händerna eftersom marsipanen annars fastar i bänken (förutom på marmorbänkar).

Skär bort en bit orange marsipan som är lagom stor till en pumpa och rulla den till en boll (ca 2 ½ cm stor). Ta sedan en liten bit brun/grön marsipan och rulla till en liten korv (1). Gör mönster på pumpan med baksidan av en matkniv enligt bild 2 a) och b). Dra inte utan använd en rullande rörelse! Gör eventuellt några jack även i skaftet och använd knivudden för att göra ett hål längst upp på pumpan (3). Använd knivudden för att lägga en vattendroppe i hålet och sätt dit skaftet (4). Klart!

 

 

Hopsättning:

Vispa fluffet med elvisp. Det tar ungefär 1 ½ -2 minuter och blir hårdare än grädde. Spritsa eller skeda på fluffet på de helt avsvalnade cupcakesen. Sätt på pumpan. Om tid eller ork inte finns till att göra pumpor till alla cupcakes kan en cupcake dekoreras med en pumpa och resten med brunt eller orange strössel som på bilden. Lycka till!

 

 

Fotograf och skribent:

Sara Fall
sara.fall-2013@live.vrg.se

Samtliga bilder är tagna av Sara Fall och bilderna tillhör Sara Fall och redaktionen på VRGDT  efter dennes medlåtande.