Inga widgetar hittades i sidofältet!

Då var det dags igen för den kanske mest glamourösa galan på året, den 89:e upplagan av Oscars-galan. Årets värd är komikern och talk-showvärden Jimmy Kimmel, så räkna med att det kommer bli ett och annat Matt Damon-skämt under kvällens gång.

Kimmel och Damon-fejden är kanske det mest utdragna och längsta skämtet som pågått. Allt började med att Kimmel under början av 2000-talet i slutet av sin show Jimmy Kimmel Live! avslutade med “Sorry Matt Damon, we ran out of time.” Det ena ledde till det andra och snart började showen sända klipp på hur Matt Damon efter varje show satt ute i väntrummet i förhoppning om att komma med i programmet. De här sketcherna blev med andra ord väldigt populära och idag visar de hur de två tävlar mot varandra om i princip allt; flickvänner, filmroller med mera och dessutom hur de går i parterapi. Allt på grund ut av att Matt Damon inte har blivit inbjuden till Jimmys show. Kanske kan låta fjantigt, men det är rätt kul.

 

Trots att Oscars är en glamourös, lyxig och underhållande tillställning är den i allra högsta grad mycket politisk. Kommer ni ihåg #oscarssowhite? Allt från vilka designers stjärnorna bär under kvällen till vilka som blir nominerade och i slutändan, vilka som vinner, är politik. Inför detta års gala pratas det mycket om framför allt två filmer gällande uppgörelsen om bästa film. La la land med sina 14 nomineringar och fantastiska kritik mot en mycket berörande och slagkraftig Moonlight. Pris för bästa film kan anses som det finaste priset av de alla. Om La la land vinner signalerar det att Hollywood fortfarande kommer gynna vit filmkonst framför film från annan bakgrund. Vinner Moonlight däremot, signalerar det att filmindustrin tillkännager och inkluderar mångfald.

 

För att ta del av årets gala :

  • I Sverige sänds galan på Aftonbladet TV (GRATIS!!!!) från 21-06
  • Själva galan börjar kl 02.30 och slutar runt kl. 05.30 svensk tid

 

I korthet:

  • Det finns 24 kategorier
  • De “tyngsta” priserna delas ut vid slutet av galan; bästa regi, bästa kvinnliga huvudroll, bästa manliga huvudroll och bästa film (det sista priset som utdelas)
  • Den/de nominerade för bästa film är i vanliga fall producenten/producenterna och inte regissören (om inte den var producent)
  • En man som heter Ove är nominerad för bästa utländska film samt för bästa smink/mask

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *