Inga widgetar hittades i sidofältet!

Jag har börjat med att gå på bio själv under veckodagarna, i ett försök att få ut mer vardagslyx i den annars trista skolveckan. Faktum är att du inte behöver gå med någon för kunna kolla på en film på bio. Att gå på bio är i själva verket en väldigt osocial aktivitet, du sitter tyst i nu mer minst två timmar och äter popcorn. Så, dels för att slå hål på idén om att bio är en aktivitet för minst två samt att jag som trogen Oscars-tittare vill bocka av så många filmer som blivit nominerade för bästa film som möjligt, beslöt jag mig för att se Moonlight i min glada ensamhet.

 

Moonlight handlar om hur en svart pojke växer upp och hur han handskas med sin omgivning gällande normer och förväntningar. Filmen berör teman såsom kärlek och utanförskap på ett smart sätt. Med hjälp av filmens nästintill släpande takt växte den sig starkare för varje minut. Moonlight hade allt: en mycket väl utarbetad historia, bra skådespeleri, utmärkt filmat för att bara nämna några. Resultatet blev att jag var såld när eftertexterna började rulla. Filmen satte ord på tankar jag har haft väldigt länge. Det är ingen nyhet att det finns normer och  förväntningar på oss, men frågan är hur och varför de fortfarande lever vidare. I Moonlight visas det gång på gång hur vi alla är medskyldiga till att begränsa oss själva och varandra.

 

Den här insikten gör mig uppriktigt arg. All dålig självkänsla, ångest och press som dessa förväntningar för med sig skapas alltså av oss själva. Så vitt jag vet är det inte någon i min omgivning som uppskattar normer, och jag är övertygad om att det finns fler som tycker så. Det är det här jag inte förstår. Vi tycker inte om normer, men samtidigt upprätthåller vi de genom att leva efter deras begränsningar. Varför gör vi det här mot oss själva?

 

Som jag ser det finns det en enkel lösning. Sluta upp med det här spelet, både mot dig själv och mot andra. Alla är osäkra, till stor del om inte enbart på grund av dessa rådande ‘regler’.  Men kom ihåg, regler är till för att brytas. Gör något som känns lite obekvämt, förhoppningsvis stärker det självförtroendet mer än vad det avskräcker. Var mer ärlig mot dig själv och gör det du vill göra oavsett om det är ta mer plats, säga ifrån mer eller att bli mer självständig. Eller att gå på bio själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *