Inga widgetar hittades i sidofältet!

Skribenter: Agnes Ahlqvist & Axel Brunzell

Första terminen i ettan – skillnader från grundskolan

Nu har det nästan gått fyra månader sedan alla ettor träffade varandra för första gången utanför HB på första skoldagen. Sedan dess har vi hunnit med väldigt mycket som årskurs. Alla har lärt känna sina klasser och lärare bättre, och vi har även introducerats till nya kurser och scheman. Vi har träffat både gamla och nya vänner, och vant oss vid den miljö vi kommer spendera de kommande tre åren i. 

Att börja gymnasiet är en rejäl omställning, även för de som kommer direkt från Sammis som ligger bara ett stenkast från VRG. Det finns mycket som är helt nytt med gymnasiet och mycket som man kanske känner igen sedan innan. Blockschemat, till exempel, är en väldigt uppskattad skillnad från högstadiet. Den här typen av schema har de flesta inte haft i grundskolan, och det tillåter både elever och lärare att utnyttja lektionstiden till fullo. Längre lektioner innebär att elever hinner fördjupa sig i ämnet på lektionstid och slipper plugga lika mycket på egen hand utanför skolan. 

Att börja på gymnasiet innebär även mer frihet för dig som elev. Till skillnad från tidigare skolor, har du som elev på VRG mer frihet i ditt arbete under lektionstid och hemma, du har mer påverkan på vad du ska göra, samt hur du ska utföra det. Individuella val är något som är nytt för de flesta elever på VRG. Individuella valen är obligatoriska val där eleven får välja kurser de vill läsa utöver sitt program, i andra och tredje ring. De här valen kan vara helt nya kurser som till exempel Entreprenörskap eller Kultur- och idéhistoria. 

Ännu en stor skillnad som uppmärksammas när man börjar på VRG är lärarnas nivå i sina ämnen. Lärarna på VRG är engagerade och kunniga vilket gör det roligare och mer intressant att studera. Eftersom VRG är en prestigefylld skola som är full av ambitiösa elever, gör även det skolgången och skolarbeten mer utvecklande. 

Första terminen, men inte minst första skolåret har börjat med en pangstart. Vi är alla taggade på att se vad resten av skolgången kommer med! 

Ett svar på ”Lucka 19: Första terminen på VRG”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *