Inga widgetar hittades i sidofältet!

Skribent: Charlotte Norhammar

Glad Chanukka!

Idag, den 18 december, är första dagen på den judiska högtiden Chanukka. Det firas till minne av att judarna fick tillbaka templet i Jerusalem från mackabéerna år 164 före vår tideräkning. Olja till ljus som bara skulle hålla i en dag varade istället i åtta dagar och därför tänder man ett ljus varje dag i åtta dagar. Man ger även presenter vid ljuständningen. 

Ljusen ska tändas när det är mörkt för att sprida ljus i mörkret. Ljusstaken ska därför stå vid ett fönster eller i en dörröppning för inte bara sprida ljus i våra hem utan även sprida ljus och värme till resten av världen. 

Det äts en del friterad mat till minne av oljan som höll i åtta dagar. Latkes är potatisplättar eller rårakor som friteras i olja. Sufganiyot är friterade munkar med sylt. Dessutom äts challah brödet, ett flätat brioche liknande bröd som även äts under andra judiska högtider. 

En dreidel är en fyrsidig snurra med fyra hebreiska bokstäver. Med en dreidel och lite godis kan man spela ett roligt spel. Alla deltagare lägger in en godisbit i en hög och alla får snurra dreideln. De fyra bokstäverna är Nun, Gimmel, Hey och Shin. Nun står för ‘nichts’ och betyder ‘ingenting’. Spelaren gör ingenting. Gimmel står för ‘ganz’ och betyder ‘allt’. Spelaren får allt godis i högen. Hey står för ‘halva’ som betyder ‘halva’. Spelaren får hälften. Shin står för ‘shtel’ som betyder ‘sätt in’. Spelaren ska lägga in en godisbit i högen. Man spelar tills en spelare fått slut på godis. 

Här är recept på latkes, sufganiyot och challah!

https://www.epicurious.com/recipes/food/views/potato-latkes-104406

https://www.bonappetit.com/recipe/strawberry-sufganiyot/amp

https://www.ica.se/recept/challah-727611/

Källor som använts:

Wikipedia. Chanukka. https://sv.wikipedia.org/wiki/Chanukka (hämtad 13-12-2022). 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *