Inga widgetar hittades i sidofältet!

Den 6 december innebär lucka 6 för årets adventskalender, vilket leder oss till en gammal (åtminstone för oss elever) svensk tradition — Kalle Anka. 

Kalle Anka-traditionen på julafton i Sverige startade på 1960-talet när svenska TV-kanaler började sända Walt Disneys animerade kortfilmer som en del av sina julprogram. Det var dock först på 1970-talet som det verkligen blev en etablerad tradition. Men frågan är varför? En teori är att TV-bolagen valde Kalle Anka-programmen eftersom de var familjevänliga och fyllda med humor som passade alla åldrar. Dessutom var det ett fåtal andra program som var tillgängliga på julafton.

Idag är traditionen starkare än någonsin. TV-kanalerna sänder fortfarande de klassiska kortfilmerna, inklusive “Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul”, precis som de gjort i årtionden. Många ser detta som startskottet för julfirandet och det har blivit en del av svensk kultur och en tradition som går i arv från generation till generation. Trots förändringar i TV och framväxten av nya medier fortsätter Kalle Anka-traditionen att vara en omtyckt del av svensk jul. 

“Måndagar är hemskt, men med tre dagar helg hade vi inte uppskattat tisdagar lika mycket.” – Kalle

Av Axel Brunzell

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *