Inga widgetar hittades i sidofältet!

 

Medan ettorna var på Fiskeboda och treorna fullt upptagna med sina gymnasiearbeten hade vi tvåor temadagar som skolan så filosofiskt kallade ”Fånga livet”. Och nog fångade vi livet alltid, det var zumba, massage, besök från ungdomsmottagningen. Men höjdpunkten var nog ändå Olle Wallers föreläsning om sex och samlevnad som sedan avslutades med en liten frågestund på samma tema. Olle kanske ni känner igen från tv-showen ”Fråga Olle” som gått på tv under många år. Där Olle svarar på svenskarnas frågor om sex. Men nu var det dags för VRGDT att fråga Olle.

 

Vad hade du för relation till sex när du var tonåring?

Jag blev väldigt tidigt politiskt aktiv och det blev så att frågor om politik och sexualitet blev sammanvävda. Så när jag var i tonåren var jag väldigt intresserad av frågorna, jag läste mycket och tog in mycket om det här med sex. Då visste jag väl inte att det skulle bli något framtida jobb, men faktum är att jag redan 1969 jobbade extra på en fritidsgård och hade bidrag för att arbeta med frågor om sex och samlevnad. Så kopplat till mitt politiska engagemang bland annat har det funnits med hela tiden faktiskt.

 

Jag tror att många elever här på skolan gärna vill veta, hur blir man egentligen sexexpert?

Ja, sexualupplysare kallar jag mig, för jag är inte sexolog. Jag började som sagt väldigt tidigt men sen har jag arbetat som lärare i 24 år, som speciallärare för stökiga elever. Och under dom åren hade jag också barnkunskap som var en kurs för årskurs nio, den finns nu inte lägre sen många år tillbaka. Jag stuvade om lite och gjorde det till sex- och samlevnadskurser helt på eget bevåg och jag fick fullt stöd från skolledningen för att göra detta. Så tog jag mig in i den världen. Jag gjorde jag ett radioprogram redan 1978 men det stora språnget kom i samband med HIV/Aidsepedemin då folk var väldigt oroliga. Och sen kom TV och efter ett tag började jag en tv-serie med Martin Björk, ”Fråga Olle”, och resten är ju historia. Så det ena har lett till det andra, jag har egentligen ingen formell utbildning.

 

För alla som är nya på det här med sex, har du några bra tips?

Det som är grundläggande är ju att man faktiskt ska vilja ha sex. Det ska kännas bra helt enkelt, och så handlar det om att hitta situationer som är bra. Så att man kan vara ifred och inte behöver känna sig stressad. Sen, vilket jag var inne lite grann på under föreläsningen, det är inte nödvändigtvis penetration som är viktigast. Man behöver få utforska lusten och sexualiteten mer genom smekningar, oralsex osv. för att hitta det som känns bra.

 

Vilken är den vanligaste frågan du får som sexualupplysare?

Ja, i sådana här sammanhang, är den vanligaste frågan ”Vilken är den vanligaste frågan du får?”. Men som sexualupplysare, från killar får jag mycket frågor om fysiska funktioner. Mycket ”duger jag?” frågor och liknande är vanligare hos killar än hos tjejer faktiskt. Hos kvinnor, när det gäller heterosexuella möten, så blir det mycket frågor om hur man ska få det att funka bra, och så tar tjejer mycket ansvar för preventivmedel. Väldigt mycket frågor om p-piller har det varit på vår hemsida och det kan ju bero på att den heter ”säkraresex.se”. Då är det ofta tjejer som är oroliga och har frågor om hur man kan kontrollera graviditet. Ibland undrar jag om den som frågar helt har missat hela biologiavsnittet i årskurs åtta, som ganska tydligt förklarar hur allt fungerar. Men för vissa verkar detta vara något väldigt mystiskt. Det handlar förmodligen om att det finns så mycket information som cirkulerar och det kan bli lite snurrigt ibland antar jag.

 

Har du något speciellt område inom sex och samlevnad som du tycker är särskilt intressant att diskutera?

Jag får en hel del frågor runt det här med fetischer och BDSM osv. och det är ju heta områden. Jag tycker också att HBTQ frågorna kan vara väldigt spännande att prata kring. Sen tycker jag att det är intressant att diskutera vad som är en sexuell handling, vad räknas? Vad gör människor tillsammans? Och jag tycker väldigt mycket om att prata om pornografi därför att så fort man börjar prata om det gräver folk (inte lika mycket nu som förr) ner sig i skyttegravar.

 

Får man fråga hur din första gång var?

Ja, det kan man få fråga. Det var med en person som numera är ganska känd som jag inte tänker tala om vem det är. Hon var mycket mer erfaren än jag. Jag var sjutton år och det blev väldigt bra. Vad jag minns var jag inte nervös heller och tack vare henne blev det skitbra. Sen hängde vi ihop ett tag och sen blev det inte mer med det. Jag försökte faktiskt få tag på henne via Facebook för ett tag sen men hon har inte svarat, pinsamt…

 

Med de frågorna och svaren lämnar vi Olle och hoppas att även du som inte var med på hans föreläsning, nu har fått lite mer insikt och kunskap om sex.

 

Skribent – Lovisa Hökstrand

Fotograf – Juliana Hansson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *