Inga widgetar hittades i sidofältet!

Nu till helgen är det dags. Jag ska rösta i Sveriges riksdagsval för första gången. Det kanske verkar som en axelryckning, bara lägga en tillsynes liten papperslapp i valurna och sedan gå hem. Fast valet är ju allt annat en liten bagatell. Genom att rösta bidrar man till att bestämma Sveriges framtid. Jag vet att det låter klyschigt, men det ju sant. Varje röst räknas.

Det är svindlade tanke hur jag med ett röstkort är med och avgör vilken riktning Sverige ska gå. Tänk om jag gör fel val? Kan jag verkligen tillräckligt mycket om sjukvård eller miljöfrågor för att besluta vilket parti jag ska rösta på? Medan dessa tankar snurrar i mitt huvud grämer jag mig över alla de gånger jag har bläddrat vidare i morgontidningen när jag har sett en bild på någon politiker. De senaste veckorna har jag dock gjort ett tappert försök till att bli mer bildad inom politiken; jag har läst om partiernas valmanifest och tittat på partiledarutfrågningar samt olika debatter.

Trots min oro vill jag rösta.  Jag vill vara med och påverka. Jag kanske inte är särskilt politiskt engagerad, men jag har åsikter och värderingar. Sedan tycker jag också att jag inte har rätt att bli missnöjd med regeringen om jag inte röstar, för då har jag ju inte verkat för en annan regering heller. SVT förmedlar detta  ganska bra i sin kampanj för att uppmuntra folk till att rösta; ”om du inte röstar ger du makten till någon annan” (SVT, 2014).

Så till alla er som är berättigade till att rösta valet 2014; rösta! Ni som inte är det; läs ledarsidor och andra politiska artiklar redan i dag, så att ni inte behöver stressa er igenom partiledardebatter och utfrågningar i sista minuten till nästa val!

Skribent: Boel Olsson

Illustratör: Julia Reinius

Källor

SVT (2014), Beslutsfattaren. Val2014#dinröst: SVT. Hämtad 5:e september 2014 från http://www.youtube.com/watch?v=geagzbbLkN4

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *