Inga widgetar hittades i sidofältet!
Illustration: Yasmine Dahlberg

Jordens befolkning uppskattas till sju miljarder människor. Det är alltså inte svårt att konstatera att alla vi är olika. Även om man tror att de flesta i Sverige firar jul på samma sätt, finns det stora variationer. Varför? För att vi alla är olika!

 

Så nu kommer den viktiga frågan:

Vilken jultyp är du?

 

Ta en penna och ett papper och svara på dessa frågor! Markera dina svar med lussebulle, knäck eller pepparkaka beroende på vad ditt svar är.

 

 

  • Vad är din största dröm på julafton?

 

Lussebulle: Att jultomten faktiskt kommer i år. Har alltid vetat att han finns men ingen tror mig, i år vill jag bevisa hans existens.

 

Knäck: Att ringklockan aldrig ringer. Vet att mina föräldrar kommer tvinga i min julgröt som jag inte kan stå ut med.

 

Pepparkaka: Att alla varor i julbutikerna inte är slut och att kassaköerna inte är för långa den 24/12.

 

  1. Vad anser du om jultomten?

Lussebulle: Jag har sett honom tre gånger, varar en av gångerna satt jag i hans knä.

 

Knäck: Är inte det Fredrik Eklund? Eller är det här ett skämt?

 

Pepparkaka: Har alltid ansett att hans skägg är svårt att få tag på. Vänta… tror det är min tur att vara jultomten i år, VAR KÖPER MAN SKÄGGET?? ATTANS!

 

  1. Har berättelsen om Tjuren Ferdinand någon filosofisk innebörd?

Lussebulle: Absolut! Argumenteras kan att den handlar om vår inre vilja att driva bort de förväntningar och normer som samhällets ögon tränger på oss. Samtidigt är Sigmund Freuds psykoanalys väldigt aktuell i denna episod. Wow, nu fick jag en idé för mitt gymnasiearbete!

 

Knäck: Ja, att man inte behöver fira jul om man inte vill.

 

Pepparkaka: Önskar att jag hade hunnit se den förra året, kommer inte riktigt ihåg vad den handlar om, men i år är mitt mål att faktiskt se den!

 

  1. Vad har du köpt för julklappar?

 

Lussebulle: Till min familj köper jag alltid julkoftor till alla. Det är olika design på dem varje år så det gäller att inte missa trenden och det som är “inne”!

 

Knäck: Jag tar alltid reda på exakt vilka i min omkrets som planerar ge mig julklappar. Till dem köper jag något jag tror de vill ha, t.ex. ett ljus eller godis. Behöver inte vara så komplicerat.

 

Pepparkaka: Jadu, det återstår att se 😉

 

  1. Brukar du vara med på VRG:s julavsutning i Djursholms kapell?

Lussebulle: Självklart! Jag är med på båda föreställningarna då jag är med i kören. Jul ska firas!

 

Knäck: Min lärare tvingade dit mig i ettan. Jag försökte smyga ut, men det gick inte så bra. Efter det har jag försökt undvika de sista “juldagarna” i skolan så gott det går.

 

Pepparkaka: Förra året kom jag för sent och smög in på sista raden. Det var stelt för alla tittade på mig och var irriterade att jag var sen. Året innan det kom jag också sent och blev inte insläppt…

 

  1. Hur ser din julafton ut? Från morgon till kväll.

Lussebulle: En sekund, ska bara hämta mitt block och penna. Har skrivit upp hela min planering för hur julen i år ska se ut.

Knäck: Jag tvingas äta julgröt på morgonen. Sen låtsas jag att jag äter den, men i verkligheten smugglar jag den till min katt under bordet. Under dagen hjälper jag ofrivilligt att plocka fram allt innan julmiddagen och tittar på Kalle Anka medan jag egentligen stirrar ner i mobilen. På kvällen öppnar jag presenter men vill egentligen alltid slippa all tjafs om att alla julklappar kommer från nordpolen.

Pepparkaka: Vaknar så tidigt som möjligt för att hinna förbereda allt. Köper julklappar innan köpcentrum stängs för julafton. Sen kollar jag snabbt vad jag ska ha på mig, det brukar alltid bli det översta på klädhyllan. I år ska jag försöka komma ihåg att skriva under alla julpaket innan de öppnas.

 

  1. Hur många gånger har du sett “Love Actually”?

Lussebulle: Siffran är halva den åldern jag är. Vartannat år kollar jag på Love Actually och vartannat på Home Alone.

Knäck: Typ aldrig.

Pepparkaka: Har sett halva filmen några år i rad, men aldrig riktigt hunnit se klart den. I år är mitt mål att hinna se hela.

 

 

RESULTAT:

 

Så vilken jultyp blev du? Räkna ihop hur många lussebullar, knäck och pepparkakor du har fått.

 

Fick du flest lussebullar? Då är du den mysiga och välplanerade jultypen. Det bästa du vet är att spendera tiden med familjen på julen och du har aldrig missat Kalle Anka. Om dina föräldrar av misstag råkat lämna dig som liten i minst fem minuter under julafton, har du föreställt dig att du är Kevin i Ensam Hemma, men det var inte riktigt lika kul när det inte kom några inbrottstjuvar. I år vill du överraska din familj genom att ta fram din egna julgran dagen innan julafton som du själv planterat för mer än ett halvår tillbaka.

 

Fick du flest knäck? Grattis! Du är duktigt som ens tog dig tiden att gå in på Rydbergarens julkalender och öppna denna quiz. Stor eloge som till och med gjorde den. Din nivå av “bryhet” när det gäller jul ligger ungefär på sin (2), det vill säga inget mer än noll. Jul och kanske även andra högtider är det värsta du vet. Du kan inte stå ut med tanken av att alla är så kaotiska över alla paket. Att klä sig fint, kolla på Kalle Anka och julbaka är ingenting du någonsin har brunnit för. Det bästa med att fira jul för dig är att du kanske får en skidresa i julklapp som du kan åka på nästa jul för att slippa all hets. God fortsättning på dig!

 

Fick du flest pepparkakor? Då är du som en pepparkaka, du knäcks lätt av tiden. Du är den klassiska tidsoptimisten som gör allting i sista sekund. När alla var ute och julhandlade, satt du och pluggade inför morgondagens prov. När alla sitter vid julbordet, springer du runt och letar efter din tomtemössa. När alla ska öppna paket, sluter du sista julklappens presentpapper… om du inte har glömt att handla det imorse på “sista-sekund-shopen”. Kanske kan du hitta mer presentpapper i förrådet? Du har inte planerat det än men i år ska du faktiskt sätta en stjärna på grantoppen innan klockan slår tolv till julafton.Kom ihåg, det farligaste är tiden.

 

Oavsett om du älskar, hatar eller inte “hinner” ha jul, så önskar redaktionen er alla en riktig God Jul!

 

Ps. Kommentera gärna nedan vad du fick för resultat.

 

av Danna Vashchuk

Hej! Jag är ordförande för Rydbergaren och har hand om de organisatoriska uppgifterna. Hoppas du njuter av din lässtund här på rydbergaren.se. Du har väl inte glömt att bli medlem? Skriv in dig här http://ebas.ungmedia.se/signups/index/84 och glöm inte att godkänna bekräftelsemailet! Hälsningar, Danna Vashchuk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *