Inga widgetar hittades i sidofältet!

Av: Erica Hebbe

Tänk att behöva huka över en grop i marken i stället för att sitta i skolbänken. Tänk att varje månad tvingas stanna hemma flera dagar från skolan bara för att du måste. Att tvingas skämmas, vara rädd och kanske tillslut hoppa av skolan för att du missar så mycket av undervisningen. Allt detta bara för att du fötts med en livmoder och får mens. Som skydd kanske du använder tidningspapper, trasor, fjädrar, skumgummi eller så har du inget alternativ förutom det där hålet i marken, eller hink med sand. I Kenya saknar 65 % av flickor och kvinnor tillgång till basala mensskydd. De missar ca 25-30% av sin skolgång p.g.a. detta. Mensskydd är dyrt, fattigdomen stor och mens är ett tabubelagt ämne med många myter och få vågar prata om det. Förvånansvärt få, i vår del av världen, känner till denna mensfattigdom. En fattig flickas röst hörs helt enkelt inte hit.

Att utbilda flickor är av stor vikt för att lyfta samhällen ur fattigdom. En utbildad flicka föder färre och friskare barn vilket ger famlijen bättre chanser att försörja sig. En utbildad flicka löper lägre risk att dö av mödradödlighet, blir mer självständig och tenderar att själv värdesätta sina barns utbildning högt. Följdeffekterna är många.

Bildkälla: https://www.flowgirl.se/om-menskoppar-och-tygbindor

Flow Girl startades av Erica Hebbe, kurator på VRGD. Efter en resa till Kenya med sin familj för två år sedan drogs organisationen i gång. Resan innehöll ett volontärprojekt kring just mensskydd, skolgång och reproduktiv hälsa. Flow Girl är en ideell organisation med fötterna i Sverige och som verkar med hjärta och händer i Kenya. Allt arbete drivs av ideella krafter. Organisationen har inga administrativa avgifter och 100% av intäkterna går därför rätt ner i projekten. Organisationen jobbar med insamling och information i Sverige och med att stödja förankrade organisationer på plats i Kenya med material och kunskap så att de kan nå ut med mensskydd till de som inte kan gå i skolan pga av brist på just detta. Flow Girl jobbar med bl.a. menskoppar. För 100 kr kan en flicka få en menskopp som varar i 10 år. Det är 10 år med trygg skolgång. Vill du vara med? Bli ambassadör för föreningen och engagera dig på olika sätt- maila info@flowgirl.se. Vill du bidra? Swisha din slant till 123 367 81 17.

Följ Flow Girls arbete på instagram @flowgirl.se eller läsa mer på www.flowgirl.se 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *