Inga widgetar hittades i sidofältet!

Av: Molly Hoppe

Ljusslingor sätts upp, presenter börjar handlas in och julstämningen börjar kännas av i luften. Du är säkert van vid många presenter, en ståtligt klädd gran och julbak på den 24 december, men är det verkligen så för alla?

På många ställen i världen finns det barn som vuxna som lever i extrem fattigdom där en sådan jul endast är en avlägsen dröm. 356 miljoner barn närmare bestämt. Detta innebär inte bara att personerna inte har råd med en mindre lägenhet eller lite dyrare mat. Det är så extremt att barnen bor under en plåtbit och inte ens har råd med de mest grundläggande faktorer för överlevnad. Ett exempel är sjuåringen Joshua.

“Idag har han inte ätit någonting.” Berätta Rick Barton, en av ledarna i organisationen When I Grew Up In Extreme Poverty. Joshua och hans syster är som många andra föräldralösa, och blir omhändertagna av deras granne. Då grannen tjänar mindre än två dollar om dagen, och inte ens har råda att försörja sina egna barn än mindre Joshua och hans syster. Det kan gå flera dagar innan någon av dem har tillräckligt för att inhandla  en mindre middag. Vägen ut genom fattigdom är utbildning, men då det kostar 50 cent har han inte råd att gå till skolan. Bristen på mat och utbildning är dock inte det största hotet i slumområdena.

   Våldtäkter, misshandel och mord är vanligt förekommande i slummen, i synnerhet på nätterna när det inte finns elektricitet, inga telefoner och ingen polis som kan hjälpa dem. Dem barn som lever i slummen lever under sådana extrema förhållanden att de varken får mat, utbildning eller skydd och de får definitivt inga julklappar.

Alla barn förtjänar grundläggande skydd och rättigheter. Alla barn förtjänar en möjlighet att i trygghet få fira jul med sin familj. Trots att fattigdom på många håll i världen har minskat är det fortfarande en bra bit kvar, innan barn som Joshua får fira jul.

Om ni vill veta mer om vad som görs för att bekämpa extrem fattigdom, checka in organisationen When I Grow Up – ett initiativ av UNICEF.

Deras hemsida:

https://whenigrowup-global.com/https://www.unicef.org/social-policy/child-poverty

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *