Inga widgetar hittades i sidofältet!

Precis som mörkret kryper fram vill nog många krypa upp i soffan under ett hav filtar och kuddar. Det enda som fattas i den här sinnesbilden är en stor kopp te och en riktigt bra bok. Fast vilken bok? Lugn, dina dagar av tvivel och undrar är nu över! Här nedan följer nämligen våra egna svensk- och engelsklärare bästa lästips inför lovet!

 

https://c1.staticflickr.com/7/6209/6102259253_39b3c8afbe_b.jpgGösta Berlings saga (Selma Lagerlöf)

Berättelsen om prästen Gösta Berlings liv i 1820-talets Värmländ rekommenderas av Helena Adler, som menar romanens seriösa teman till trots har ett sagolikt skimmer över sig

   – Vintern är vit och kall och man får en känsla av hur det förr var att sitta under en päls i en hästdragen vagn och titta upp mot stjärnorna

Helena vill också rekommendera boken eftersom det är just Selma Lagerlöf som har skrivit den

   -Det finns nog en risk att hon delvis glöms bort när hon nu inte längre finns på tjugolappen. Hon är trots allt den första kvinnliga ledamoten i Svenska akademien och den första kvinnan som vann nobelpriset i litteratur!

A Thousand Splendid Suns (Khaled Hosseini)

För den som hellre vill en fartfylld samtida roman är Khaled Hosseinis roman A thousand splendid suns ett bra alternativ. Det tycker i alla fall Keren Bruce Westerlund. I boken får läsaren följa Mariam och de drastiska förändringarna som sker då Talibanerna intar Kabul. Enligt Keren är denna bok en riktig ”blandvändare”

  -Romanen belyser verkligen problematiken kring att vara civil i ett samhälle med instabila regeringar.

Gone Girl (Gillian Flynn)

Gillar du  Inception, Memento eller andra filmer som suddar ut gränsen mellan sanning och lögn? Då rekommenderar Keren dig att läsa Gone Girl skriven av Gillian Flynn. Denne berättelse handlar om hur ett till syns perfekt äkta pars liv går i kras när frun försvinner spårlöst.

   -Man tvingas gissa och tänka om hela tiden. I flera kapitel är det svårt att avgöra vem det är som talar sanning!

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0b/Lorca_(Bernarda Albas hus (García Lorca)

Joanna Labbé tipsar om en roman titulerad som ovan som lämpar sig för den som intresserar sig för jämlikhetsfrågor

   -Boken visar exempel på hur kvinnor upprätthåller patriarkaliska strukturer för att ”överleva” . Vi anar redan hur det slutar…

 

 

 

My Brilliant Friend (Elena Ferrante)

Rupert Edwards boktips är en historia om två kvinnors vänskap, vilken under ytan också skildrar utvecklingen av det italienska samhället.

   – Det är en väldigt intensiv roman. Det var också väldigt uppfriskande att få läsa en bildningsroman som inte är skriven av en man.

 

Skribent: Boel Olsson

Alla bilder som inte är cc-licensierade tillhör Boel Olsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *