Inga widgetar hittades i sidofältet!

Med två dagar kvar till julafton är det många som börjar runda av införskaffandet av julklappar för att istället slå in dem i omslagspapper och knyta presentsnören runt om. En vacker inslagning kan tillföra det “lilla extra” till en julklapp och göra den ännu roligare att ge bort. Tråkigt vore om den som inte har svart bälte i origami eller som inte kan slå ett tjugotal tjusiga knopar och praktfulla rosetter går miste om detta roliga. Lyckligtvis har julklappsrimmen samma effekt! Att dikta några fyndiga rader om klappen kan tyckas lättare sagt än gjort, men med VRGDTs tre tips kommer du skriva rim snabbare än räven raskar över isen.

 

 

  • Det gäller att börja någonstans

Alla rim måste, precis som prisbelönade noveller eller premierade romaner, börja med ett ord. Att börja med att välja ett ord som beskriver julklappen bra kan därför vara en början. När du sedan har funnit detta enda ord kan du hitta andra ord som rimmar med det och börja ordna dem i olika rader. Plötsligt har du en stomme att bygga ditt rim efter.

 

  • Det är inte fusk att använda sig av rimlexikon

Ett egenskrivet rim är något fantastiskt, men att ta hjälp av internet för exempelvis rimlexikon gör det inte mindre hemmagjort. Att botanisera bland allt vad internet har att erbjuda kan hjälpa dig att fortsätta rimmet och kanske rent av ta det till nya höjder.

 

  • “Det är tanken som räknas”

 När du avslutat ditt rim kan det vara bra att ha denna klyscha i åtanke. Kanske är resultatet av ditt diktande inte motsvarande Nobelpriset i litteratur, men det visar samtidigt att du har tagit dig tiden att skriva eftersom du bryr dig om den du ger presenten till. Den omtanke som går att läsa ut mellan raderna är betydligt viktigare än kvalitén på rimmet.

 

Här kommer några exempel på hur ett rim kan skrivas:

 

Äventyrsroman:

Genom denna kan du lämna vardagen för en stund

för att istället upptäcka världen, stor och rund

Med ord om äventyr skrivna på papp

Blir detta en spännande julklapp

 

Väska:

Den har plats för alla möjliga ting

Substantiv som boll och ring

 

Resa:

Det finns mycket du bör se innan du dör,

så sluta tveka, packa väskan, ut och kör!

 

Pennfack:

Om du inte dina pennor vill glömma

kan du dem i denna sak gömma

 

Plånbok:

Pengar vill man ju gärna ha kvar

bäst att spara dem i tryggt förvar

 

Skribent och fotograf: Johanna Lindström

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *