Inga widgetar hittades i sidofältet!

Hösten 2015 har helt klart dominerats av flyktingkrisen. Inte en dag har gått utan att tidningar, tv och andra medier rapporterat om de katastrofala förhållandena i flyktinglägrena runt om i Europa, hur många som dör på Medelhavet eller hur många som är på flykt mot Sverige. Bibliotekarierna i Näsbyparks bibliotek fick dock nog av att passivt observera hur det akuta läget eskalerar, och bestämde sig därför för att starta ett ’tala svenska’-kafé.

Klockan är halv sju på kvällen och Madelene Wallinder, bibliotekarie på Näsbyparks bibliotek, sätter sig pustandes ner i en grön plyschfåtölj. Hon är precis färdig med att plocka undan kakor och kaffeservis, vilket numera hör till hennes vardagliga sysslor den första torsdagen i månaden. Sedan september anordnar Madelene tillsammans med sina kollegor då ett ’tala svenska’-kafé, som i stora drag är en möjlighet för nyanlända att under en fikastund (mer svenskt än så blir det inte) träffa svensktalande och öva på att tala svenska samt få en chans att integreras med det svenska samhället. Idén bakom detta uppkom när en man som besökte biblioteket undrade varför biblioteket inte hade något sådant.

    – Svenska kyrkan har drivit ’tala svenska’-kaféer under en längre tid, men den här mannen poängterade att det borde finnas en mötesplats utan någon religiös koppling, berättar Madelene. Så hon satte sig ner och diskuterade med sina kollegor och kom fram till att det vore ett bra initiativ för alla ensamkommande flyktingar.

    – Många som kommer hit har förlorat sina familjer i kriget, och det är ju tufft att komma in i ett nytt samhälle och träffa nya vänner helt på egen hand, så vi på biblioteket kände att vi ville hjälpa dessa ensamma människor att känna sig mindre ensamma helt enkelt. Madelene hoppas med andra ord att träffarna blir mer än bara språklektioner, utan även en mötesplats.

   – Förhoppningsvis blir kaféet ett tillfälle att knyta kontakter och skaffa nya vänner som man kanske bjuder på middag hemma hos sig, säger Madelene hoppfullt.

 Hittills har biblioteket haft tre träffar, och antalet personer som kommer ökar, även om det fortfarande är ganska få som tittar förbi. Vanligen brukar det komma mellan två och tre personer som vill öva sin svenska.

     – Det har varit svårt att nå ut i och med att Näsbypark inte ligger så centralt. De ’tala svenska’-kaféer som hålls i Täby centrum lockar till sig fler eftersom det ligger precis vid SFI [Svenska För Invandrare, skrb. Anm.], så det funkar smidigt att besöka direkt efter skolan. Men Madelene ger dock inte upp hoppet; hon är övertygad om att om man bara är ihärdig och håller igång kommer fler få nys om Näsbyparks verksamhet. Och även om det inte har kommit så många personer som Madelene har hoppats på är hon väldigt nöjd med verksamheten.

     – Det här ju ett fantastiskt forum för intressanta samtal och jag har verkligen uppskattat att få ha träffat människor från så många olika delar av världen.

Det bästa med ’tala svenska’- kaféet enligt Madelene är att få höra vad besökarna har att berätta. Dock brukar hon alltid vara försiktig med att fråga för mycket.

      –  Det är ju klart man vill veta allt; man vill veta vad de har varit med om, vad de har sett och hur de tog sig till Sverige. Men det är ju väldigt känsliga ämnen och det är ju svårt att förutspå vilka känslor som kan röras upp, så jag undviker att gräva för djupt, förklarar Madelene.

Något som verkligen gläder Madelene är att många människor vill bidra. Oftast kommer fler volontärer än deltagare.

     – Det värmer verkligen i hjärtat att se hur många det är som vill hjälpa till. Något har ju helt klart hänt den här hösten. Folk har  tröttnat på att läsa om flyktingkatastrofen och se bilder med döende människor utan att göra något. Det känns bra.

 

Skribent: Boel Olsson

Bilden tillhör Näsbyparks bibliotek

 

Fotnot: Madelene meddelade efter intervjun att kaféet fortsätter även nästa år, men varannan vecka istället för en gång i månaden

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *