Inga widgetar hittades i sidofältet!

Klockan är 21:15 och det är en av oktobers första riktigt kalla kvällar. Jag sitter i sängen med en kopp te när ett meddelande poppar upp på datorskärmen. Det är Ebba. Jag ringer upp henne på Skype och möts av den härliga glada rösten jag inte har hört på snart 4 månader.  

Ebba Forsberg sitter på andra sidan jorden, närmare bestämt i en delstat i USA som heter Nebraska. Där är temperaturen ca 18 grader varmare. I juli påbörjade hon sitt utbytes år som hon nu, 4 månader senare, säger är bland det bästa hon har gjort i hela sitt liv.

 

Hur kände du dig innan du åkte? Du verkade så lugn.
Ebba brister ut i skratt och svarar “Det går nästan inte att beskriva med ord. De två månaderna innan min avresa gick jag igenom alla möjliga ”tänk om”-tankar och känslor. Det var allt från rädsla till förtvivlan, glädje, ilska, oro, tårar, PEPP(!), lycka, skratt, saknad till att i två dagar vägra att åka. Men när jag satt klockan tre på morgonen, några timmar innan min flygresa och packade det sista i min resväska med min mamma, så kände jag faktiskt inte någonting alls. Det var något av en ”jag är redo”-känsla jag fick, jag kunde känna hur detta blev på riktigt och att det var dags att åka. Att packa ett år i en resväska kan jag garantera dig är OMÖJLIGT! Jag fick dessutom bara ta med mig 23 kilo (på Arlanda vägde min väska 31 kilo…) så jag fick verkligen prioritera överlevnads saker och det var (no joke) ett par kläder, en liten necessär och en bok.”

Hur känns det att bo i värdfamilj?
“Min värdfamilj är verkligen så himla bäst! Jag tror att ens värdfamilj är grunden för hur ditt utbytes år kommer att bli – om du inte gillar din värdfamilj kommer du inte att trivas. Det är hos dem du hittar din trygghet. Jag har en värdpappa som heter Jeff, värdmamma Sharlene, tre värdsyskon varav två (Zach och Allison) går på college och det yngsta barnet Kati är jämnårig med mig. De är verkligen amerikaner rakt igenom, fulla av kärlek och humor. Sedan första dagen jag kom hit har de verkligen tagit mig in i familjen helhjärtat och sett mig som ett av deras egna barn. Jag ser dem verkligen som min andra familj: en extramamma, en extrapappa och systern jag aldrig hade.”

 

Hur är människorna annorlunda jämförda med Sverige? Är verkligen skolan som High School filmerna man ser på TV?
“Åh de är SÅ typiska amerikaner! Exempelvis när jag tog hissen en gång så var det en kvinna som började prata med mig utan någon speciell anledning. Hon berättade allt möjligt mellan jord och himmel och det var hur trevligt som helst! Amerikaner är så öppna, glada, hjälpsamma, trevliga, sociala, oegoistiska och roliga! Man kan inte undgå att älska dem! Att gå på High School är verkligen så overkligt! Det är som i alla filmer; snygga amerikanska fotbollskillar, ”the band geeks”, cheerleaders, det går rykten om alla, skollunchen består av pommes frites, kakor och chokladmjölk, lärarna är de skönaste och roligaste personerna du någonsin har träffat och alla är så otroligt snälla mot en! Jämfört med VRG är skolan ärligt talat hur enkel som helst. I VRG analyserar vi, resonerar, argumenterar, debatterar, håller tal, redovisar, skriver uppsatser, reflektioner osv. Här gör vi inte alls något i det spåret, utan skolan är ”svår” på så sätt att vi får läxor varje dag som man måste lämna in nästa dag och får betyg på (om man inte gör sin läxa en dag får man ett F). Det går nästan inte att jämföra. Älskar dock båda skolorna på sitt sätt!”

 

Berätta om något roligt du har varit med om!
“En lagom pinsam sak jag kan berätta om var när jag var i matsalen och skulle värma en påse Uncle Ben (grymmaste riset) till lunch i mikron, satte in påsen, satte på värmen osv. MEN, jag hade glömt riva upp kanten på påsen, så en minut senare hördes ett stort *BOOOOOM!* Skojar inte, jag hoppade till för att det skrämde mig så mycket och människor från klassrummen gick ut för att kolla vad som hände för det lät riktigt, riktigt, riktigt högt! Inte nog med det så kom rektorn fram till mig och undrade vad som hände… Lagom kul att förklara för honom att utbytesstudenten inte vet hur man värmer ris i en mikro…”

 

Är det stor skillnad på maten?
“Ebba brister ut i ett hysteriskt skratt och svarar “JA! Stor skillnad! Det är snabbmat, munkar, kakor, läsk, friterat, onyttigt vart man än vrider och vänder sig. McDonalds, Burger King, Wendy´s, Subway, Runza, KFC, Applebee´s, Jimmy John´s, Espresso House, Buffalo Wild Wings är några få restauranger för att ge exempel. De lagar väldigt sällan mat här, om de gör det blir det grilla eller koka pasta.” 

 

Hur ser en typisk helg ut för dig?
“Fredag går vi och ser skolans amerikanska fotbollslag spela match (det är egentligen inte så  mycket tittande på matchen, man umgås mer med vänner) och efteråt går vi ut och äter eller något liknande. Lördagar ser ut exakt som i Sverige: man umgås med kompisar, shoppar, bio, the mall o.s.v. Söndagar är som lördagar, eventuellt umgås lite med familjen bara.”

 

Vad har du för regler enligt företaget du åker till USA med?
Inte dricka alkohol, inga droger, inte bryta lagen, få godkänt i alla ämnen och jag får  inte bli gravid. Sedan förväntas det att jag följer familjens regler som t.ex. när jag måste vara hemma på kvällen, hjälpa till med sysslor, inte bränna upp huset och det vanliga ni vet. Jag följer alla regler för det är verkligen inte värt det, om man blir påkommen med t.ex. alkohol så sitter man på nästa plan hem. Jag har hört så många ungdomar som har blivit hemskickade för sådana saker, men jag trivs så himla bra här och vill inte åka hem av en sån anledning.

 

Svenska killar vs amerikanska killar?
“Jag måste nog faktiskt just nu säga amerikanska. Jag menar, har ni sett killarna i amerikanska fotbollslaget?! Snygga killar med stora och riktiga M-U-S-K-L-E-R (och sexpack. Just sayin’)”

 

Svensk mat vs amerikansk mat
“SVENSK! Utan tvekan! (eller, jag älskar doughnuts, Chocolate chip cookies, Oreos, chocolate milk som är som O´boy fast 1000 gånger godare och generellt all tjockis mat här, men jag saknar hemlagad mat som köttbullar, lax och sallad)”

VRG Djursholm vs High School
“Älskar båda lika mycket, men måste nog säga High School eftersom det känns som om jag är med i en amerikansk High School film. A dream come true!”

Tips för elever som funderar på att åka?
“ÅK! Det är så sjukt roligt och du kommer ha ditt bästa år någonsin!”

Eftersom jag skriver en artikel om hur man överlever hösten så måste jag avslutningsvis fråga dig: hur överlever man hösten på bästa sätt enligt dig?
“Att mysa med en snygg kille framför brasan med är ju inte helt fel.”

Amanda Heydari
aman.heyd-2013@live.vrg.se