Inga widgetar hittades i sidofältet!

Av: Rebecca Weil

Nu under decembertider är det hög stämning för traditioner och firande, och för vissa är det inte jul. Jag är en av de som inte firar jul, för istället firar jag Chanukka. Chanukka är en av de mindre judiska högtiderna som firas varje år under åtta dagar, och börjar den 25:e Kislev – nionde månaden i den judiska kalendern. Chanukka, som också kallas ljusfesten, firas till minnet av återinvigningen av Jerusalems tempel 164 f.Kr. Under dessa åtta dagar tänds ett ljus varje dag i den åttaarmade menorah-ljusstaken. Den åttonde och sista dagen är alla ljus på menoran tända. I den religiösa skriftsamlingen Talmud, sägs det att judarna som deltog i återinvigningen av templet trodde det bara fanns tillräckligt med olja för att hålla menorahs låga i en dag, men ändå fortsatte lågan brinna i åtta nätter. På grund av detta mirakel firas Chanukka i just åtta dagar. 

I år firas Chanukka mellan den 28 November och 6 december. Det här är något jag och min familj självfallet ska fira men daglig ljuständning och utbyte av gåvor. Även om min familj inte är strikt religiösa judar, har det alltid varit viktigt för oss att följa traditioner och samla familjen. Min farmor och farfar behövde fly från sitt hemland enbart på grund av att de var judar. Jag fick tyvärr aldrig träffa dem, men när jag firar högtider som Chanukka, känns det som att jag hyllar och fortsätter mitt judiska arv.

En av mina favoritdelar av Chanukka är challah brödet. Challah är en otroligt viktigt del av alla Judiska firanden, speciellt Chanukka. Challah kan simpelt förklaras som flätat briochebröd och hemligheten i brödet är att du har ägg i degen. Här får ni mitt favoritrecept från systrarna Eisenman som jag hoppas ni provar på!

Följande recept är taget från deras blogg som ni kan läsa här!

Challah – 1 limpa

Ingredienser:

  • 25 g jäst
  • 2 ½ dl vatten
  • 10-11 dl mjöl
  • ½ dl strösocker
  • 2 msk honung
  • 2 tsk salt
  • 1 äggula
  • ½ dl rapsolja
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula + 1 msk vatten
  • 3 msk vallmofrön

Gör så här:

Nu under decembertider är det hög stämning för traditioner och firande, och för vissa är det inte jul. Jag är en av de som inte firar jul, för istället firar jag Chanukka. Chanukka är en av de mindre judiska högtiderna som firas varje år under åtta dagar, och börjar den 25:e Kislev – nionde månaden i den judiska kalendern. Chanukka, som också kallas ljusfesten, firas till minnet av återinvigningen av Jerusalems tempel 164 f.Kr. Under dessa åtta dagar tänds ett ljus varje dag i den åttaarmade menorah-ljusstaken. Den åttonde och sista dagen är alla ljus på menoran tända. I den religiösa skriftsamlingen Talmud, sägs det att judarna som deltog i återinvigningen av templet trodde det bara fanns tillräckligt med olja för att hålla menorahs låga i en dag, men ändå fortsatte lågan brinna i åtta nätter. På grund av detta mirakel firas Chanukka i just åtta dagar. 

I år firas Chanukka mellan den 28 November och 6 december. Det här är något jag och min familj självfallet ska fira men daglig ljuständning och utbyte av gåvor. Även om min familj inte är strikt religiösa judar, har det alltid varit viktigt för oss att följa traditioner och samla familjen. Min farmor och farfar behövde fly från sitt hemland enbart på grund av att de var judar. Jag fick tyvärr aldrig träffa dem, men när jag firar högtider som Chanukka, känns det som att jag hyllar och fortsätter mitt judiska arv.

En av mina favoritdelar av Chanukka är challah brödet. Challah är en otroligt viktigt del av alla Judiska firanden, speciellt Chanukka. Challah kan simpelt förklaras som flätat briochebröd och hemligheten i brödet är att du har ägg i degen. Här får ni mitt favoritrecept från systrarna Eisenman som jag hoppas ni provar på!

Challah – 1 limpa

Ingredienser:

  • 25 g jäst
  • 2 ½ dl vatten
  • 10-11 dl mjöl
  • ½ dl strösocker
  • 2 msk honung
  • 2 tsk salt
  • 1 äggula
  • ½ dl rapsolja
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula + 1 msk vatten
  • 3 msk vallmofrön

“Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av vattnet i bunken och rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt resten av vattnet och resterande ingredienser. Blanda för hand i ca 10 minuter eller i en köksassistent i ca 5 minuter till en smidig deg, Tillsätt eventuellt mera mjöl om det behövs.

Lägg degen i en oljad bunke, täck med plastfolie och låt jäsa i 2 timmar. Efter halva tiden, vänd på degen i bunken och tryck ner på degen med handflatan för att pressa ur luften. Vik in kanten mot mitten, ovanifrån och ner samt nedifrån och upp och tryck ner degen med handflatan efter varje vik. Vrid på bunken 90 grader och upprepa proceduren med att vika och trycka ur luften. Vänd på degen, så skarven ligger nedåt, och tryck ner en sista gång med handflatan. Täck med plastfolie igen och låt fortsätta jäsa i ytterligare en timme.

Dela upp degen i 4 lika stora delar. Pressa ut degen med fingertopparna så att den bildar en rektangel, ca 1 cm tjock. Vik in den övre långsidan mot mitten. Gör sedan likadant med den nedre långsidan så att du får en cylindrisk form. Lägg skarven nedåt. Gör likadant med de andra delarna. Täck med plastfolie så att de inte torkar ut. Låt vila i 15 minuter.Ta varje del och rulla till en ca 30 cm lång rulle. De får gärna smalna av lite mot änderna. Lägg rullarna som en solfjäder så att de går ihop längst upp. Tryck till lite så att de håller ihop.

Fläta rullarna. När du har flätat hela limpan, nyp ihop änderna nedtill. Vik sedan försiktigt in toppen och botten, där du har nypt ihop limpan, för att få en fin form. (Googla”braiding challah” så hittar du flera instruktionsvideos på hur du ska enkelt fläta brödet). Lägg limpan försiktigt på en plåt med bakplåtspapper. Täck med oljad plastfolie och låt jäsa i 1 ½ – 2 timmar, tills att limpan är stor och puffig.

Värm ugnen till 200 grader. Pensla limpan med äggula- och vattenblandningen.  Strö över vallmofrön. Ställ plåten som limpan ligger på, på en annan plåt (så att limpan inte blir bränd under). Grädda i den nedersta delen av ugnen i ca 30 minuter, eller till en innertemperatur av 87 grader. Håll koll på brödet så att den inte bränns. Om den börjar få för mycket färg, täck den med lite folie.  Låt challan svalna på ett galler.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *