Inga widgetar hittades i sidofältet!

”Life was like a box of chocolates. You never know what you’re gonna get”. Chokladjätten Marabou måste nog vara väldigt mån om att leva enligt Forrest Gumps livsfilosofi, då de i år har ändrat innehållet i Aladdinasken, lagom till askens 75årsjubileum. Att förändra askens innehåll är i sig ett mycket upprörande beslut, och det blir inte bättre när man får veta att den kära trillingnöten och körsbärslikören har blivit undanknuffade för att lämna plats åt något så absurt som en hallonlaktris- och en fläderblomspralin! Marabous beslut strider mot allt vad julen står för, och trillingnöten och körsbärslikören bör komma tillbaka snarast!

Först och främst är utbytet av pralinerna upprörande då de nya pralinerna inte är typiska för julen. Aladdinasken säljs i princip bara kring juletid, och innehållet bör därför rimligtvis vara julorienterat. Trillingnöten var ett mästerligt exempel på en julpralin, då nötter inger julkänsla. Vem tänker inte på adventsljusstakar, glögg och julmarknader när doften av brända mandlar eller rostade hasselnötter letar sig fram genom stan? Till skillnad från trillingnöten, lyckas dess ersättare med smak av hallon och lakrits inte fånga julens anda. I vilket universum inger hallon julkänsla? Hallon hör sommaren till och bör därför inte smaksätta julgodis. Detsamma gäller fläderblom. Det finns ingenting hos fläder som för tankarna till snötyngda granar och julklappar. Tvärtom är fläder så mycket sommar det kan bli! Fläder och hallon är nog de sämsta tänkbara smakerna för julchoklad, så hallonlaktrits- och fläderblomspralinen bör därför inte ingå i Aladdinasken.

Vissa kanske ser nytillskotten som en frisk fläkt i Aladdinasken. Då glömmer man dock bort att julen är en högtid full av traditioner. Varje år serveras samma mat på julbordet, visas samma filmer på TV och spelas samma musik i affärerna. De centrala företeelserna i julen upprepar sig själva och förändras aldrig, helt enkelt. Med tanke på att Aladdinasken har en given plats i varje hem under julen, borde därför dess innehåll vara det samma år efter år. Visst, det kanske låter tråkigt, men det är ju som sagt ritualerna som är julens charm; man får något att längta till. Många hade nog sett framemot att få mumsa på trillingnötter och körsbärslikörer utan samvetskval i år, men icke! Istället får man peta i sig choklad med smak av hallonlakrits och fläder, och det känns ju inte juligt alls! Julen blir inte densamma utan trillingnöten och körsbärslikören, helt enkelt.

Förutom att bryta en trevlig och älskad jultradition, bryter också de nya pralinerna askens balans. Aladdinasken kan liknas med ett ekosystem. Precis som att alla organismer i ett ekosystem uppfyller en viktig funktion utan vilken ekosystemet skulle falla, har varje chokladbit i Aladdinasken en oersättlig roll. Pralinerna balanserar varandra. Vissa praliner försvinner så fort plasten åker av asken, medan andra praliner ser till att det första lagret inte äts upp för fort (ja, jag tänker på körsbärslikören…). Hallonlakritspralinen och fläderblomspralinen har inte utvecklats tillsammans med de övriga pralinerna, och kommer därför vända upp och ner på Aladdinaskens system.

Nej, Marabou, att byta ut trillingnöten och körsbärslikören lagom till 75årsjubileet var ingen trevlig överraskning. Hallon, lakrits och fläderblom hör inte hemma i Aladdinasken, då de varken väcker julkänslor eller julminnen. Förhoppningsvis är trillingnötens och körsbärslikörens frånvaro inte permanent, för när det kommer till Aladdinasken vill vi veta vad vi får.

 

Skribent: Boel Olsson

Bild: Hans Lindqvist (Self-made work, Fujifilm FinePix F30 camera.) [Public domain], via Wikimedia Commons http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AAladdin_chokladask_praliner.jpg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *