Inga widgetar hittades i sidofältet!

Vare sig man går i ettan, tvåan eller trean så är det aldrig för tidigt att börja tänka på sin framtid. Det nästa steget efter studenten blir antingen att studera vidare eller att jobba. Ifall du väljer att studera vidare kommer det gynna dig att redan nu börja tänka på det. Många väljer att spendera sina universitetsår utomlands där de populäraste länderna är USA och Storbritannien, och då måste man tänka på mer än bara betyg. Här kommer sex steg för att förbereda dig inför College i USA.

 

  • Prata med en SYV. En SYV(Studie- och yrkesvägledare) finns på plats i skolan för att hjälpa dig få svar på frågor kring utbildning och jobb. Här på VRGD är det Jakob Englund som arbetar som SYV. Han kan hjälpa dig med att få reda på vad som krävs för vissa skolor och hur ansökningsprocessen går till. Sedan finns han även där för rådgivning och andra relevanta frågor som rör framtiden. Du bokar en tid med honom via SchoolSoft!

 

  • Sök efter information och betyg. Vad krävs för att komma in på den skolan du vill? Försök hitta information betygsmässigt och se vart betygssnittet ligger, och även vilka prov som krävs. Till skillnad från Sverige, finns det ingen antagningsgräns i USA. Men det ökar dina chanser ifall du ligger vid snittbetyget. Tänk även på vilken sorts skola du vill gå i. Stor eller liten? Öst eller väst? Stad eller landsbygd? Det är viktigt att hitta en skola som du känner passar just dig eftersom du kommer bosätta dig där i flera år.

 

  • SAT/ACT/TOEFL. Majoriteten av skolorna i USA kräver att man tar SAT/ACT. Det är ett prov som liknar det svenska högskoleprovet och fungerar som urvalsinstrument vid antagningen. Det är ett sätt för universitet att kunna jämföra kandidater på bästa sätt eftersom betygssystemen ser annorlunda ut runtom i världen. Provet bygger på två obligatoriska delar som är engelska och matte, och även en valfri del där man skriver en uppsats. Skillnaden mellan ACT och SAT är att ACT inkluderar en naturvetenskapsdel. TOEFL är ett prov som man gör för att visa sina kunskaper i engelska. Det anses oftast vara lättare än SAT/ACT, vilket man bör börja plugga till så tidigt som möjligt. SAT kan du göra i Stockholm medan du måste åka till Göteborg eller Malmö för att göra ACT, och precis som betyg, har skolor även ett genomsnittligt resultat för provet.

 

  • Ansökningen. Till många skolor är ansökningsprocessen lång och ganska krävande, speciellt till toppskolorna. Oftast ska man skicka in ett “Personal Statement” som främst handlar om dig och vem du är. Sedan är det även vanligt att skolor vill ha andra uppsatser så som varför du just valde deras skola eller varför du vill studera en viss inriktning. Ett tips är att gå in på CommonApp, portalen från vilken du skickar iväg dina ansökningar (www.commonapp.org), redan nu för att se vilka uppsatser skolan kräver. Det är alltid bättre att börja för tidigt än för sent!

 

  • Engagera dig och börja redan nu! Skolor vill se vad du gör på din fritid och hur du spenderar din tid. Gillar du att kolla på Netflix? Gå med i Filmsällskapet! Intresserar rymden dig? Gå med i Astronomiklubben! Sedan kan du även engagera dig utanför skolan genom att gå med i politiska ungdomsförbund eller utföra volontärarbeten. Men kom ihåg att göra det du tycker är kul.

 

  • Utnyttja skolans resurser. Här på skolan finns det både lärare och elever som du kan vända dig till ifall du har andra frågor. Till exempel finns det en College Prep-kommitté som delar med sig av erfarenheter och även pluggar till kommande prov. UF-företaget VRG StudySeek erbjuder tillsammans med My Academy läxhjälp inför nationella proven i fysik och matte. Passen sker i grupper om fem elever per studiecoach från My Academy och det kostar 99kr för 90min. För mer information om tider och för anmälan besöker du Facebookgruppen “VRG StudySeek UF”.

 

 

 

Skribent och fotograf: Victoria Zheng

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *