Inga widgetar hittades i sidofältet!

Den andra februari i år startades VRG:s senaste kommitté; Viktor Rydberg Feministerna (VRF). Trots att kommittén inte funnits så länge har den redan fått genomslag. I skrivande stund har VRF 61 medlemmar i sin Facebook-grupp, varav de allra flesta gick med samma dag gruppen skapades. Jag träffar VRF:s ordförande Alma Himmelstrand mitt i HB efter lunchtid för att prata om framgångssagan VRF.

Att Alma Himmelstrand är otroligt glad över den snabba respons VRF har fått går inte att ta miste på. Det är med stor entusiasm som Alma återberättar hur hon och de andra ledamöterna i VRF:s styrelse satt klistrade framför datorskärmarna när medlemsnumret tickade stadigt uppåt.

”Jag och resten i VRF-styrelsen satt och skrev frenetiskt till varandra i chatten, t.ex. saker som ’Yes, 50 medlemmar på en timme!’. Det var verkligen en otrolig känsla. Jag trodde verkligen inte att vi skulle få så många medlemmar” säger hon sprudlande glad.

Det VRF hoppas åstadkomma är att verka för ökad jämställdhet, t.ex. genom att anordna bakesales, försäljning av ”för-henne”-armband och andra fundraisers för att stödja olika jämställdhetsorganisationer. VRF:s främsta syfte, som också är det främsta skälet till varför kommittéen bildades, är dock att informera elever på VRG vad feminism faktiskt är.

”Det finns så otroligt många fördomar mot feminism i samhället” berättar Alma. ”Jag tror att många som är för jämställdhet undviker att kalla sig feminist på grund av att ordet har fått en sådan dålig klang. Feminism handlar INTE om att bilda ett matriarkat. Att vara feminist betyder inte att man är en manshatare för den delen heller. Jag har en pojkvän som jag älskar och jag älskar min pappa. Däremot tycker jag att det är förjävligt att min pappa får mer i lön jämfört med min mamma ifall de skulle utföra samma arbete. Och det är just det feminism handlar om; att uppnå social, politisk och ekonomisk jämställdhet mellan könen.”

På grund av alla missuppfattningar som finns om feminism har VRF valt att vara partipolitiskt obundet.  För att övervinna rådande fördomar menar Alma att det är viktigt att verkligen trycka på att feminism inte är kopplat till något speciellt parti eller ideologi.

”Man måste inte rösta på F! för att vara feminist. Man kan rösta på vilket parti man vill. Som sagt, en feminist är en person som står för social, politisk och ekonomisk jämställdhet mellan könen, inget annat. Genom att inte binda oss till något politiskt parti vill vi visa att VRF är en kommitté som är öppen för alla, oavsett vilket parti man röstar på” förklarar Alma.

Så hur exakt kommer VRF informera oss elever om vad feminism faktiskt är? Varje månad kommer alla VRF-medlemmar bjudas på fika samtidigt som man diskuterar olika aktuella jämställdhetsfrågor. Det kommer finnas gott om samtalsämnen; nästan allt som händer i vår vardag kan ses ur ett feministiskt perspektiv. Bara under mitt tjugo minuter långa samtal med Alma glider vi in på flera sidospår. Till exempel pratar vi om att endast kvinnors klädsel granskas och bedöms på större galor och tillställningar, såsom Oscarsgalan och Nobelmiddagen. Egentligen är det inget fel med att berömma någon för sin stil, men man får inte glömma bort personen bakom kläderna heller resonerar vi.

”Det är viktigt tycker jag att personer lyfts fram för vilka de är och vad de har åstadkommit i sina liv. Det är helt okej att uppmärksamma en kvinna för sina kläder, men om man bortser från vem hon är person blir det objektifiering. Det är tendenser som dessa jag hoppas VRF kan motverka” säger Alma.

När jag slutligen frågar Alma vad hon har att säga för att övertyga de som ännu inte blivit medlemmar i VRF att gå med, stannar hon upp och tänker lite hon lite innan hon självsäkert svarar:

”Gå in på vår Facebook-sida och läs vad vi står för. Om man bara lägger sina fördomar åt sidan kommer man inse att VRF är en varm och öppen kommitté som välkomnar alla. Så gå med, för att vi kommer ha jäkligt roligt och jobba mot ett otroligt viktigt problem!”

 

Skribent: Boel Olsson

Fotograf: Isabella Lagerborg

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *