Inga widgetar hittades i sidofältet!

Cirka 6200 liter vatten och 1,4 kilo kemikalier går åt för att producera ett par jeans. Koldioxidutsläppen från ett par jeans motsvarar också lika mycket som att åka ca 90 km med bil. Den här informationen kan lätt ge en lite stress gällande miljöns framtid, men det finns en ångestbefriande lösning: Secondhand. 

Kanske är den mest uppenbara anledningen till att handla secondhand det ovannämnda, men det ska inte glömmas att det är mer ekonomiskt att handla secondhand. Självklart beror det på vilken secondhandbutik du handlar i, precis som när du handlar som vanligt, men kostnaderna på kläderna minimeras i jämförelse med priset på nyproducerade kläder. Du behöver heller inte oroa dig för felköp i och med att de låga priserna gör att det inte spelar lika stor roll. 

Dessutom har du säkert gått och shoppat på H&M, & Other Stories eller Zara någon gång och köpt ett riktigt fint plagg bara för att dagen efter i skolan inse att du har på dig samma kläder som tre andra personer. Poängen med att klä sig, förutom själva “ha på sig kläder”-delen, är ju att kunna visa sin personlighet och uttrycka sig genom sina klädval. Jag tycker att det är mycket roligare att ingen annan kommer att ha likadana kläder som jag har på mig och att min garderob är helt unik – vilket den blir när man handlar secondhand.

Det finns många fördelar med secondhand, men det är framförallt är det miljövänligt. Att handla i andrahand är ett sätt att återvinna. Återvinning innebär att energi som medför koldioxidutsläpp och en påskyndad global uppvärmning inte slösas på att skapa nya plagg. Dessutom minskas mängden kemikalier som släpps ut vid färgning. Minskningen av efterfrågan på nya kläder sänker även fast fashion-märkenas inkomster, och därigenom kan vi konsumenter ställa krav på en förändrad och mer hållbar marknad, vilket skulle kunna sätta stopp för företagens vinstmotiverade beteende. Många stora märken massproducerar kläder av dålig kvalité, vilket leder till stora mängder avfall. Vissa företag bränner dessutom hellre upp kläder de inte lyckats sälja än att skänka bort dem till behövande, bara för att upprätthålla företagets varumärke.  

Genom att handla mer secondhand blir shoppingen mycket roligare; du köper fler och mer unika klädesplagg, och slipper den klimatångesten som kan uppstå i samband med inköp. Jag uppmuntrar därför er alla att handla mer secondhand!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *