Inga widgetar hittades i sidofältet!

 

Beatles cor 44/Luiz Fernando/CC BY

Somliga säger att det var bättre förr. När allt man önskade sig i julklapp var en lavalampa, när glassen kostade 50 öre, när Studio 54 fortfarande var öppet och när man inte visste vad ’’appar’’ var.  Livet var en dans på rosor helt enkelt.

Livet kan låta hårt, när varken piratebay eller facebook fanns. Man fick  att nöja sig med att spela snake och snällt betala för sina LP-skivor, som hade en diameter på ungefär 40cm. Varför skulle vi då tro på pappa då han kliar sig på huvudet, när han läser om något som kallas ’’twitter’’, och mumlar något om de gamla goda dagarna…

Kanske antyder han på glassen för 50 öre, eller på hans glansdagar i arcadehallen, men för att få en bättre förståelse så måste man börja gräva i flyttlådan fylld med hans skivsamling från 70-talet. Du blåser av dammet från Led Zeppelin-skivan, sätter den på LP-spelaren, och försiktigt sänker nålen med precision för att träffa rätt spår. Och när du hör Jimmy Page’s gitarrsolo på ’’Stairway to Heaven’’, då vet du. Det här är riktigt bra.

Abbey Road (1969) The Beatles

The Beatles mest kända och sista album som de har gjort.  För dig som inte är ett inbitet beatles-fan så kanske denna titel inte säger dig så mycket.  Börjar jag däremot beskriva omslaget så vet du precis vilken jag menar;  Beatlarna som går på led över övergångsstället med Lennon i spetsen.  Ett album som är obligatoriskt i alla skivsamlingar.

Skivan är uppdelad i två delar; den ena är gjord av John Lennon den andra är gjord av Paul Mccartney.  Lennons musik är lite mer experimentell med låtar som’’ Come together’’ och ’’Octupus Garden’’.  Inget  fel på låtarna, men texterna är ’’svåra’’…..Paul Mccartneys halva inleds med George Harrinson’s ’’Here Comes the Sun’’ och fortsätter med Mccartneys låtar som är mer melodiska och trallvänliga än Lennons.

Bästa Spår: ’’Golden Slumbers’’ och ‘’Come together’’

 


Goodbye Yellow Brick Road (1974), Elton John

Elton John kan faktiskt göra mer än bara känslomässiga ballader. Det är sant.  Långt innan hans Lejonkungen-period så  skrev han mycket mer rocklåtar bl.a ’’Saturday Nights’ Alright for Fighting’’. Säger inte titeln allt? Men skriver jag ’’rock’’ och ’’Elton John’’ i samma mening , så menar jag inte stökig och bullrig musik, snarare tvärtom. Man märker hur musikalisk han är när man lyssnar på detta album rakt igenom; hans musik är så genomtänkt och melodisk utan att vara smörig.                                      Texterna är dock skrivna av Bernie Taupin som för övrigt har skrivit 99.95% av texterna till hans låtar. På ’’Yellow Brick Road’’ hittar du även hyllningslåten till Marilyn Monroe, ’’Candle In the Wind’’, som sedan skrevs om till ’’England’s Rose’’ åt prinsessan Dianas begravning.

Bästa spår: ’’Saturday Night’s Alright for Fighting’’ och ’’Dirty Little Girl’’

 


Electric Ladyland (1968), Jimi Hendrix Experience

För sin innovativa spelteknik så är Jimi Hendrix ansedd som den bästa gitarristen genom tiderna.’’Electric Ladyland’’är hyllad av många och fylld av härligt funkiga tongångar och riktiga show-off solon.  Trots Jimi Hendrixs nyskapande gitarrspel så har hans låtar en stark influens av blues.  Tänkt dig blues och soul blandat med 70-tals Fender Stratocasterriff, det är Jimi Hendrix.

Du hittar även Hendrixs berömda verision av Bob Dylan’s ’’All Along the Watchtower’’ här. Många covers har gjorts av denna låt bl.a av Elton John men jag vågar påstå att denna verision är bäst. Med Hendrixs musikalisa spontanitet och Dylans poetiska texter, så kan det bara inte gå fel. En annan berömd, men kontroversiell tolkning som Jimi Hendrix har gjort är av ’’Star-Spangled Banner’’ (finns med på Rainbow Bridge-albumet)som han spelade upp på Woodstock-festivalen.  Inte precis det traditionella gitarrsolot; antingen så hatar du det eller så älskar du det.

Bästa spår: ’’Voodo Child’’

 

 


Exile On Main St (1972), Rolling Stones

För dig som har gillar lite av varje så är ‘’Exile on Main St’’ perfekt för dig. På denna dubbel-LP blandar Rolling Stones in bl.a in blues, soul, country i sin rockmusik. Tack vare albumets breda innehåll så räknas det som ett av bandets bästa.  Skivan har fyra teman , där varje del representerar en musikstil; Rock’n’roll, folkrock, countrymusik och funk.

Men skivans höjdpunkter är självklart rock’n’roll låtarna.  Det som Rolling Stones gör bäst. Exempel är ’’Rocks Off’’ och ’’Rip this Joint’’.   Deras musik är ren och enkel att lyssna på, inga psykadeliska/experimentella krusiduller som i t.ex Jimi Hendrix och Beatles musik.

För att få ut den maximala musikupplevelsen av detta album ska man lyssna på den rakt igenom, gärna när man är på väg någonstans; till landet, fjällen, skolan, vad som helst.  Denna skiva får vilken bussresa som helst att känna som en roadtrip.

Bästa spår: ’’Tumbling Dice’’

Nanna Olsson
nann.olss-2013@djh.vrg.se

av VRGDT