Inga widgetar hittades i sidofältet!

Cheerleaders/Klearchos Kapoutsis/ CC BY

”This year’s prom queen is…” Alla håller andan – både i verklighetens TV-soffa och på dansgolvet i filmen. Ändå vet varenda kotte redan vem som kommer bli korad. Det bara är så att ledaren för cheerleading-laget ska bli utsedd tillsammans med sin pojkvän, också känd som den biffigaste killen i fotbollslaget. Tänk om jag sa att cheerleadertjejer ses som töntiga i Amerika? Detta är bara ett av många exempel. Ni kan aldrig föreställa er hur stora skillnaderna är mellan filmens värld och verkligheten. 

Låt mig ta det från början, vilket är i filmuthyrningsbutiken med två kompisar.  Den ena av dem, som är amerikan, höll upp en typisk amerikansk skräpig High School-komedi och frågade om vi hade sett den. Han kunde inte tro sina ögon när vi båda skakade på huvudena. Med ett kort ”ni måste se den, det anses som allmänbildning i min skola” gjorde han filmvalet enkelt för oss. Vi slängde ner en till, likartad film (för ärligt talat, vem älskar inte amerikanska skräpiga High School-komedier?).

Väl hemma lät vi knappt stackaren titta på filmen, upptagna med att peka på allt från himmel till jord och säga ”är det verkligen så?” eller ”finns det såna personer i verkligheten?”. Om vi skulle bli förvånade…

Ta till exempel det där nördiga radarparet, en supertjock kille och en smal, du måste veta vilka jag menar? Just det, precis! Antagligen finns det så många exemplar av denna duo i filmvärlden att det inte fanns plats för dem i verkligheten också.

Däremot existerar den där ultrareligiösa och pryda tjejen. Jag har alltid fascinerats av hur hennes kjol verkar bli kortare för varje gång hon läxar upp sina jämnåriga. Min amerikanske kompis sa att det tog fem minuter från det att han mötte en av medlemmarna i detta systerskap tills hon helvetesförklarade honom.

Den välkända näringskedjan som genomsyrar de flesta amerikanska High School-filmer förekommer dock inte i verkligheten. Är det inte lustigt hur det verkar finnas ett stort gap mellan toppskiktet bestående av cheerleaders och fotbollskillar och bottenståndet tillägnat plugghästar och nördar? Hur många omvandlingar har man inte sett då huvudpersonen går från det ena extrema till det andra?

Det kan vara skönt att veta att den där löjligt perfekta fasaden, de överdrivna karaktärerna och uppgjorda hierarkin som präglar de flesta High School-filmer inte överensstämmer särskilt väl med verkligheten. Med det inte sagt att jag tröttnat på att fly verkligheten och få mig ett gott skratt med denna outtröttliga genre.

Fem High School-filmer du måste ha sett:

–          Mean Girls

–          Superbad (Supersugen)

–          Bring it on

–          High School Musical

–          Accepted

 Mikaela Jeansson
mika.jean-2013@live.vrg.se