Inga widgetar hittades i sidofältet!

VRG har en lång tradition av att elever från skolan åker på utbytesår i USA med ASSIST – en stipendieorganisation som tar elever från hela världen till amerikanska privatskolor under ett år. Eftersom det snart nalkas ansökningsperiod tänkte vi – Stina Gunnarsson och Elinor Tandberg – berätta lite om vår erfarenhet i USA med ASSIST, och vad du bör göra om du också vill åka!


Hej! Jag heter Elinor, går i trean, och är Rydbergarens chefredaktör. Under (mestadels av) skolåret 2019/2020, var jag i USA med ASSIST, på ett internat kallat The Ethel Walker School. Ethel Walker är ett internat för tjejer i Connecticut, som ligger mellan New York och Boston. De flesta som åker med ASSIST hamnar i samkönade internat (internat med både tjejer och killar), men det var faktiskt väldigt värdefullt att som tjej hamna endast med andra tjejer. Det fanns en stark känsla av “systerskap”, som man kände även med folk man aldrig hade träffat förut och kanske egentligen inte hade så mycket gemensamt med. 

Åker man med ASSIST får man ägna sig åt en massa roliga aktiviteter på fritiden. Jag var bland annat med på min skolas varsity-lag i skidåkning, och vi tävlade över hela New England tillsammans. Själv är jag ingen Anja Pärson, men att få träna med tjejerna på laget var något alldeles speciellt. Det var en stark social gemenskap och en atmosfär där man fick pusha sig själv till det allra yttersta. Utöver det var jag med på löparlaget, och målade en hel del! Kort och gott sagt hade man aldrig tråkigt. 

Hej! Jag heter Stina och är ordförande i Rydbergaren. Precis som Elinor går jag också i trean och åkte på utbytesår med ASSIST. Jag placerades något längre norrut på Hebron Academy, en internatskola i Maine. Till en början var jag lite skeptisk då jag skulle bo ett helt år mitt i skogen i en stat med samma befolkningsmängd som Stockholm. Men trots mina tvivel så visade det sig bli en fantastisk upplevelse. Att bo på en skola omringad av berg och skog kändes lite som att bo i en egen värld, avskilt från allt annat. 

Mitt bästa beslut i USA var nog att välja bort all “science.” Här i Sverige går jag visserligen naturlinjen, men då betygen från USA ändå inte räknas tog jag tillfället i akt. Istället för fysik, kemi och biologi, som jag ändå fått läsa tillräckligt av sedan jag kom hem ;), valde jag till keramik- och fotografikurser. Jag satt alltså och lekte med lera och kameror på lektionstid. Nu måste man inte göra precis som jag gjorde, men det är ett exempel på en anledning till varför man borde åka på utbytesår – för att få testa på någonting helt nytt!

Gemensam reflektion

Även om vi fick åka hem i April på grund av corona var vår upplevelse med ASSIST ovärderlig. ASSIST parar en med en skola som passar ens intressen och personlighet, och det var verkligen sant i våra fall. Det är även en relativt liten organisation, så man känner sig omhändertagen och trygg – några känslor man värderar högt när man flugit själv till andra sidan Atlanten. Såklart blir det ett bra utbytesår med andra organisationer, men vi rekommenderar starkt att ni söker till ASSIST!


Information till dig som kan tänka dig att ansöka

Deadline för tidig ansökan: 1 december 2021

Deadline för vanlig ansökan: 14 januari 2022

Intervjudagar: [ett januaridatum 2022]

För att få stipendiet behöver man vara studiemotiverad, men det behövs inte att man har perfekta betyg. De flesta som söker ASSIST går i ettan på gymnasiet, men man kan även söka om man går i nian, tvåan, trean eller året efter man tagit studenten. Ansökningsprocessen kan ta ett tag – så var ute i god tid! Det kostar 200kr att ansöka tidigt innan den 1 december, och 400 kr att ansöka innan den 14 januari. Dessutom krävs det bland annat officiella kopior på betyg från förra året, samt att man tar ett engelskatest. 

Läs mer om vad som krävs för att ansöka på https://www.assistscholars.org/en/apply

Lycka till! Vi hoppas att traditionen fortsätter. 

Kramar,

Elinor och Stina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *