Inga widgetar hittades i sidofältet!

Rotary är en internationell välgörenhetsorganisation som gör humanitära insatser för att främja samförstånd, “goodwill” och fred i världen. Under läsåret 2019-2020 åkte jag som utbytesstudent till USA med Rotarys utbytesprogram. Under det året fick jag möjligheten att delta i några av Rotarys välgörenhetsarbeten, och årets höjdpunkt var en “health mission trip” till Honduras. 

Tillsammans med fem läkare, tre tandläkare, och tjugo rotarianer (Rotary-medlemmar) från hela USA, tillbringade jag en vecka i ett av världens fattigaste och farligaste länder. Varje dag åkte vi till en ny by där vi byggde upp en tillfällig mottagning för sjuk- och tandvård. I byarna bodde människor som mer eller mindre aldrig besökt ett sjukhus eller gått till en läkare. Att borsta tänderna varje dag var inte heller en självklarhet. Många saknade både tänder och egen tandborste. Våra mottagningar var därför mycket uppskattade och nästan alla byns invånare köade i timmar för att få hjälp av våra läkare och tandläkare. Vi fick läkemedel, vitaminer, tandborstar, tandkräm och medicinska redskap donerat från flera amerikanska sjukhus. Medicinen tog slut snabbt eftersom vi träffade 200-400 patienter varje dag, och efter en vecka hade vi besökt fem små byar och hjälpt mer än 1600 patienter. 

Förutom att tillhandahålla sjuk- och tandvård arbetade vi med flera andra projekt. Vi renade vatten, klippte hår, byggde nya klassrum till en skola, gav ut glasögon till människor med synfel och delade ut skoluniformer till elever. I Honduras är det gratis att gå i skolan, men samtliga skolor har krav på skolunifrom, och eftersom skoluniformerna är dyra har många barn inte möjlighet att gå i skolan. 

Rotaryklubben i distrikt 7870 i nordöstra USA har arrangerat resor till Honduras sedan 2001. Under dessa år har Rotary bidragit med fantastiskt mycket för invånarna i kommunen Danlí i Honduras. 26 000 patienter har fått tand- och sjukvård, åtta nya skolor har byggts, fyra skolor har byggts ut, 19 skolor har renoverats, 2100 filter som renar vatten har installerats och många fler är på gång. Dessutom har Rotary försett över 200 elever med skoluniformer och på så sätt gett dem möjligheten att få en utbildning. 

Den globala veckan är ett bra tillfälle att uppskatta det som vi vanligtvis tar för givet och fundera över hur vi kan hjälpa andra som inte har möjlighet att leva som vi gör. Är du intresserad av att engagera dig i välgörenhet eller Rotarys verksamhet? Kontakta din närmaste Rotaryklubb!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *