Inga widgetar hittades i sidofältet!

Den 11/4 hade Sceniskt musikprojekt (SMP) sitt årliga framträdande. I år var det flera lugna låtar som spelades men också några som var mer fartfyllda. Eleverna framförde sångerna galant och fick ett flertal gånger med sig publiken. VRG:s skoltidning träffade Jakob Gavefalk, Anna Wikström, Ludvig Levay och Siri Wickman för att prata om Resultatet, Publiken, Låtarna och tips till de som vill söka till SMP nästa år.

Konserten varade i 70 minuter men bakom den så ligger det timmar och dagar av träning, planering och spelning för att få det att fungera. När jag frågar dem vad den största utmaningen var så svarar Siri Wickman att synka alla. ”under vissa tillfällen så var verkligen alla uppe på scenen, kören och alla som var involverade. Det krävs jäkligt mycket” Jakob Gavefalk och Ludvig Levay kommenterar att scennärvaron var en av de svåraste saker att få till, ”Det var förjävligt tyckte Sue” Lägger Jakob till i slutet.

Trots att SMP eleverna mötte många utmaningar under konserten så var det också många saker som gick som de hade förväntat sig. När de får frågan om de var nöjda med resultatet så berättar alla att de är nöjda med hur det blev i slutändan, även om det inte gick helt som de hade tänkt sig. Publiken var också en stor del av deras framträdande. “Det var ju rätt lugna låtar vi körde också så vi förväntade oss inte att det skulle ställa sig upp på stolarna och klappa och skrika.” Säger Siri och Anna Wikström lägger till att den var olika på de olika föreställningarna. Jakob tyckte att publiken var som allra bäst under första konserten, “På första var det riktigt bra, när det var för gymnasiet. För föräldrarna var det mindre folk, men det var fortfarande igång ändå.”

Publiken var ett stort bidragande till att konserten blev bra. Låtarna som SMP valde att uppträda var en blandning mellan moderna låtar men också många gamla som många kan känna igen. Med på listan fanns bland annat The scientist, Heartbreaks, the longest time, New shoes, To make you feel my love, Oh Mary, Daughters och många fler. Bland favoriterna fanns Walking in Memphis men det fanns väldigt många olika åsikter om vilken låt som faktiskt var roligast att sjunga. ”Man kan dra slutsatsen att det var låtarna där många var involverade som var bäst” säger Siri efter många spridda åsikter om vilken låt som var bäst.

Det fanns många låtar som kunde klassas som favoriter bland eleverna i SMP. Men det finns också många saker som de kan vara stolta över. Att stämningen var bra var en av de saker som gjorde konserten så rolig att göra. Ludvig lägger till att det faktum att alla var med på massa låtar är något att vara stolt över. Jakob säger att något av det som han är mest stolt över är att de lyckades, trots att de började ganska sent. “Det känns som vi var rutinerade fast vi inte var det. Vi klarade alla svåra uppgifter”

Nästa år är det dags för nya elever att söka in till Sceniskt musikprojekt och jag bad dem att ge några tips till de elever som känner sig manade att söka. Sök, Det är sjukt roligt” säger Ludvig. Siri lägger till att man ska ge det tid, “Jag kände i alla fall de tre första månaderna, vad fan har jag gett mig in på liksom? När man inte känner så mycket folk men ge det en månad, sen är det jäkligt kul.” “När man verkligen lägger ner tid på det” lägger Anna till. “Lyssna på Sue och Jakob för de känns som de hade rätt från början.” Säger Jakob. Hårt jobb krävs, men med vilja så kommer det gå bra i slutändan.

 

Theresia Eriksson
ther.erik-2013@djh.vrg.se

av VRGDT