Inga widgetar hittades i sidofältet!

Fashion One @ Utama/Justin Hee/ CC BY

I höst är det trendigt att utbilda sig, eller åtminstone se ut som att man gör det. Plagg associerade med studenter och skolinstitutioner har synts på både herrarna och damernas catwalk i New York och Paris. Duffeln, collegetröjan och varsity-jackan är några av nyckelplaggen i höst. Katarina Jansdottir har undersökt trenden.

Svenska Acne hade i januari äran att stänga Paris herrmodevecka. Johnny Johansson berättade för Style.com om mannen de föreställt sig för hösten: ”Vår man är stadigt placerad på Kontinenten, Paris och området runt Seine. Han kan vara student vid Sorbonne. Bara namnet av detta parisiska institut frammanar en bild av dess studenter. Eller kanske snarare en romantiserad idé kring dem – den intellektuella jakten, det rebelliska, det kloka själförtroendet, den sexuella energin. Vår kille är en av dem.”

Johansson var inte ensam om att skapa en studentgarderob. Riccardo Tisci, creative director hos Givenchy, inspirerades av sin barndoms skoluniformer. Även Vivienne Westwood inspirerades av studenter. Andreas Kronthaler, Westwoods partner och co-designer, beskrev dem som “unga män som precis ska börja studera på universitetet”.

Raf Simons, troligtvis den mest tongivande modeskaparen idag, presenterade en kollektion vid namnet ”Dead Prince College”. Duffeljackor, parkas, mönsterstickade tröjor och college sweaters – klassiska studentplagg – återuppfanns i nya material och silhuetter. Studenten är en passande karaktär för Simons som är känd för att utforska tonårskulturer och uniformer i sina kollektioner.

Duffeljackan, som härstammar från den belgiska hamnstaden Duffel, har synts mycket i höstens kollektioner. Den fick sitt första genomslag under andra världskriget då den användes av den brittiska flottan. Träknappar var bättre än metall i kylan och man kunde knäppa kappan med tjocka handskar. Efter kriget anammades den av franska studenter som köpte militärens överskott billigt. Sedan dess har den främst associerats med studenter. I höst görs den för både män och kvinnor.

Trender speglar tiden. Nu i kölvattnet av finanskrisen har många unga valt att plugga då det varit svårt att få jobb. I höst har ungdomar dessutom strömmat till de brittiska universiteten efter att parlamentet beslutat om att tredubbla årsavgiften. Duffeljackans koppling till vänsterpolitiska grupper känns även relevant som symbol för studenter efter de våldsamma protesterna i London mot det ledande Tory-partiet.
Stilen är från början uppkommen från studenternas låga budget. Plagg fyndades ofta på utförsäljningar av militäröverskott. Vintagevurmen är ett resultat av likande förhållanden – att skapa en stil utifrån en mer begränsad budget. Aningen ironiskt kan det te sig när en designer då säljer duffeljackor till så höga priser, men när designers låter plaggen återuppstå är det känslan, funktionen och referenserna de vill åt.
Det är helt enkelt rätt i tiden.

Hur anammar du trenden? Stilen är androgyn – dessa plagg fungerar lika bra på killar som tjejer.

Duffeln – En klassisk från Gloverall är ett säkert kort. Det viktiga är knapparna och den strömlinjeformade silhuetten. Gå för den klassiska raka knäppningen eller kolla på Rag & Bones diagonala och Raf Simons alternativa knäppning.

Varsity-jackan – Redan nu finns den ute på marknaden. I höst hittar du den hos Balenciaga, Givenchy (herr- och damkollektionen) och Rag & Bone.

Collegetröjan – Gå för Acnes sweatshirts med stadstryck, Raf Simons i neoprene eller Givenchy’s med pantertryck. Det viktiga är stilen och designen, material är helt fritt. En preppy cardigan i stil med den från Vivienne Westwood fungerar även.

 

Katarina Jansdottir
katarina.lonnqvist@djh.vrg.se

av VRGDT