Inga widgetar hittades i sidofältet!
Illustration: Yasmine Dahlberg

En stjärna har slocknat. Tim Bergling, känd under artistnamnet Avicii, påträffades död fredagen den 20 april 2018 i Muskat i Oman. Tim blev endast 28 år gammal. Tim Bergling var en svensk DJ och musikproducent som slog igenom med låten ”Levels” år 2011. Han har även toppat listorna med låtar som ”Wake me up”, ”Hey brother” och ”You make me”. Tim har fått ta emot många priser för sina verk, bland annat under Billboard Music Awards för låten ”Wake me up”.

Tim föddes 1989 i Stockholm och började producera musik år 2006 när han bara var 17 år. Två år senare inledde han ett samarbete med Arash Pournouri och detta blev startskottet för Tims framgångsrika karriär. Under åtta intensiva år turnerade Tim innan han i mars år 2016 förklarade att han skulle sluta uppträda live. DJ-kulturen och turnélivet innebar långa partynätter och ett evigt resande till jordens alla hörn. Problemet för Tim var att åtta år blev till en enda lång fest. Det tog hårt på den unge musikproducenten och innebar hälsoproblem och för lite tid åt privatlivet. Tim levde för att skapa musik och skrev på sin officiella hemsida att slutet på liveframträdanden inte innebar slutet för Avicii. Tim återvände till studion för att göra det han älskade och fortsatte
producera musik in i det sista.

Tim var ett musikaliskt geni och en pionjär inom EDM, elektronisk dansmusik. Tims passion och banbrytande idéer ledde musiken i nya banor. På Ultra Music Festival i Miami år 2013 drog han upp ett liveband på scen och tillsammans började de spela EDM med inslag av country. Tims experimenterande med traditionell EDM förvånade de 70 000 ungdomarna i publiken och många var kritiska. Det som publiken inte uppskattade kom att bli en av Tims största framgångar. ”Wake me up” som Tim spelade på festivalen i Miami blev den mest streamade låten på Spotify under 2014. Tims idé ansågs vara banbrytande och blev en vändpunkt inom EDM. Genom sina nya grepp formade Tim det som skulle bli den nya generationens musik och som kommit att prägla många unga människor liv.

Efter beskedet om världsstjärnans bortgång har sociala medier svämmat över av hyllningar, från fans och vänner världen över. Under natten till lördagen den 21 april stannade Stockholms nattliv upp för att hålla en tyst minut för Tim, som under många nätter fyllt nattklubbarna med dans och glädje genom sin musik. Sorgen hänger tung över Tims hemstad Stockholm och på lördagen samlades hundratals människor för en vacker minnesceremoni på Sergels torg.

Tims liv avslutades alldeles för tidigt och han hade mycket kvar att uträtta. För många var Tim mer än bara en talangfull musikproducent. Tim fanns där i alla livets stunder och till hans musik har vi fått gråta, skratta och dansa – leva. Tims musik gav liv åt gråa dagar i december och lycka till sommarens alla ljusa timmar. Avicii var en konstnär, ett musikaliskt geni och en pionjär inom EDM. Tim ”Avicii” Bergling kommer för alltid att leva kvar i sin musik men också i våra hjärtan.

 

Skribent: Hedda Cederlund

av admin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *