Inga widgetar hittades i sidofältet!

Alla kan göra förändring.

Students for change arbetar aktivt för att sprida information om sakfrågor som kan förbättras i samhället, gruppens mål är huvudsakligen att göra det möjligt för alla att förändra. Under den korta tid som kommittén har varit i bruk så har de lyckats öka sitt medlemsantal markant och gjort sig hörda genom olika event. Men trots detta är de långt ifrån kända på VRG. Framtiden ser dock ljus ut med tanke på bra respons från både elever och lärare på skolan. VRGDT möter Upp Elin Hedlund och Johan Orrenius, grundare för kommittén för att prata om dess innebörd och framtidsutsikter. Students for change är ett bra initiativ, men är den här för att stanna?

Students for change (SFC) är en av de nystartade kommittéerna på skolan och den skapades för att sprida information om allt från mänskliga rättigheter till miljöfrågor, det kan röra sig om hur man borde behandla andra, HBT rättigheter, U-länder, välgörenhet, volontär arbete och mycket mer. Framförallt är visionen att göra VRG eleverna medvetna om att man alltid kan göra förändring oavsett om man är mycket aktiv eller inte. Det kan till och med räcka med att bara lyssna eller skriva under en lista. Elin Hedlund, en av grundarna för SFC säger att allt är en inställningsfråga. “Om man vill så kan man, oavsett hur upptagen man är”. Alla kan göra något med rätt motivation. Johan Orrenius, den andra skaparen kommenterar att förändring i världen inte är omöjligt. “Det går att förändra lite i taget, titta bara på revolutionerna i Egypten, det kan ni också göra visa att ni står för något”.

SFC:s framtid ser definitivt ljus ut. Sedan kommittén grundas i december av Johan Orrenius och Elin Hedlund så har medlemsantalet ökat från 2 till 13 och fortsätter att öka med tiden. Men trots detta känner de att kommittén inte har nått sitt fulla bruk. “Vi har inte lyckats synas och när vi har synts så har vi inte marknadsfört oss själva” säger Johan men tillägger på slutet att det går långsamt framåt för kommittén. Elin lyfter fram att det framför allt inte är så många tvåor och treor som känner till gruppen. Ett av de främsta målen nu för SFC är att försöka sprida information om kommittén mellan årskurserna. Trots detta känner både Elin och Johan att reaktionen har varit bra hittills, Responsen har varit väldigt bra tycker jag, De ettor som jag har pratat med säger att det är väldigt bra initiativ, lärarna har varit väldigt hjälpsamma och tycker att det är en jättebra idé. Överlag, bra respons.” säger Elin. Johan kommenterar att reaktionen har varit bra men att kommittén samtidigt inte har synts så mycket, vid samma tillfälle påminner han mig om målet som kommittén strävar efter, “Vi vill inte framhäva oss själva utan snarare själva idén eller tanken”. Kommittén är till för att sprida information om händelser, inte sig själva.”

Elin Hedlund och Johan Orrenius

Kommittén har varit aktiv och spridit fakta sen december och har sen dess genomfört en flashmob i skolmatsalen tillsammans med Sue Tennander och hennes retorik elever för att hedra Marthin Luther King. Under Holocaust memorial day ansvarade SFC för att sätta upp lappar i skolan med anledningen att sprida information. Nu jobbar kommittén för fullt med att sätta upp nya event på skolan. “Vi vill gärna göra något under Earth Hour och internationella kvinnodagen.” Säger Johan och planeringar pågår för fullt.

Medlemmarna i SFC arbetar aktivt, när det kommer till framtiden så ser den ljus ut med tanke på att det bara har varit positiv utveckling under de senaste månaderna. Elin säger under intervjun att hon definitivt ser en ljus framtid för SFC, Johan däremot säger att en klar framtid är möjlig men det gäller att kommittén arbetar hårt framöver, ”Det finns en framtid, den kan vara ljus, men den är inte helt spikad än”. När jag ställer dem frågan varför man ska gå med så svarar båda att det är bra erfarenhet och att det finns mycket som man kan göra för att förändra. ”Ingen kan göra allt men det finns väldigt mycket som inte är bra i världen idag och alla kan göra något” tillägger Elin i intervjun. Nu börjar det riktiga arbetet för Students for change. De har nu en blogg och en facebook sida men den riktiga utmaningen är att få människor intresserade. Nu kan du vara en del av förändringen.


 

 

Intervjuer med medlemmar i Kommittén

Victor Chen

Varför gick du med i SFC?
Johan Orrenius tvingade med mig, men också p.g.a. att jag ville känna att jag gjorde något som betydde mer än bara för mig själv. Dessutom är Johan Orrenius en väldigt intensiv person som gör det väldigt intressant.

Har det fungerat bra hittills?
Helt ok, kunde gått bättre under alla hjärtans dag, men det är tanken som räknas(tycker jag).

Skulle du rekommendera andra att gå med i gruppen?
Absolut, alla de som känner att det vore intressant att hjälpa till med att låta skolan bli mer uppmärksam och skapa en bättre samt mer entusiastisk arbetsmiljö.

Vad ser du mest fram emot under vårterminen?
Mer aktivt arbete och att SFC ska bli mer kända över skolan så att alla vet att vi existerar.

Om du skulle beskriva SFC med ett ord, vilket skulle det då vara?
Intressant!

 

 

 

 

 

Louise Oftedal

Varför gick du med i SFC?
Något som jag alltid känt stor upprördhet inför är maktlöshet. Människors frihet och rätt att vara dem de är kvävs och jämnas med marken på grund av deras åsikter, religion eller sexuella läggning mm. Att inte kunna påverka detta förtryck, sin tillvaro och sin framtid är i mina ögon det mest frihetsberövande en människa kan utsättas för. Den frustration jag känner inför dessa orättvisor och viljan att kunna påverka dem är anledningen till att jag gick med i SFC.

Har det fungerat bra hittills?
Jag tycker absolut att det har fungerat bra hittills. Vi är ju en väldigt nystartad kommitté men nu börjar saker och ting mer eller mindre ta form.

Skulle du rekommendera andra att gå med i gruppen?
För dig som brinner för att göra skillnad kan jag inte tänka mig ett bättre ställe att dela med sig av sina tankar och ta del av andras.

 

Vad ser du mest fram emot under vårterminen?
Under vårterminen ser jag fram emot mycket, men i synnerhet den internationella kvinnodagen och Earth Hour då vi ska försöka iscensätta en “Earth day” på skolan.

 

Om du skulle beskriva SFC med ett ord, vilket skulle det då vara?
Hmm… Svårt men engagemang skulle kunna summera kommittén rätt bra.

 

 

 

 

Martin Balsvik

 

Varför gick du med i SFC?
Det verkade som en intressant möjlighet för mig, jag har länge försökt att skapa en sådan kommitté men det har inte funnits ett större intresse.

Har det fungerat bra hittills?
Det har fungerat väldigt bra hittills, Vi har massa saker att göra så vi är inte klara än. Det är inte bara förändring den här veckan utan i framtiden också.

Skulle du rekommendera andra att gå med i gruppen?
Självklart, ju fler elever som är med desto bättre.

Vad ser du mest fram emot under vårterminen?
Kunna bredda vårt budskap till ännu fler elever och framför allt att göra det tydligare vad vi står för.

Om du skulle beskriva SFC med ett ord, vilket skulle det då vara?
Engagerad!

 

 

 

 

 

 

Intresserad av att gå med?
Vi finns på;
www.Studentsfchange.blogspot.se
www.facebook.com/studentsforchange

Studentsfchange@gmail.com

 

av VRGDT