Inga widgetar hittades i sidofältet!

 

Så sitter vi där igen. Hon i mitt knä, med 150 snoriga näsdukar runtomkring sig; förstörd, förkrossad och fullständigt bortkommen. ”Men jag älskar ju fortfarande honom!  Varför slutar alltid mina förhållanden dåligt?”, får hon fram mellan de snyftande andetagen. Då var det dags igen, ännu en konflikt som har vänt en relation upp och ner och ännu ett krossat hjärta. Varför finns det inte filmer om hur konflikter ska hanteras i ett förhållande, istället för hur perfekt och okrossbar kärleken är? Om nu en film handlade om olycklig kärlek så slutar den ändå med att protagonisten hittar den ”Rätte” och lever lyckliga i alla sina dar. Så varför ger filmer, böcker och media oss sådana orealistiska bilder och förhoppningar om hur kärleken ska se ut när den inte alltid kommer att kunna leva upp till förväntningarna?

Kärlek mellan två personer kan uppstå på olika sätt. Några blir förälskade vid första ögonkastet, förälskade i någon de har hatat under många år eller så kan det helt enkelt vara vänskap som med omsorg växer till något mycket mer. Kärlek kan vända upp och ner på hela tillvaron samtidigt som den gör det till en förtrollande plats… Eller? Det är iallafall vad författaren Viktor Rydberg får det att framstå som i sin bok ”Singoalla”. I romanen beskrivs kärlek som en kemisk reaktion som aldrig tar slut. Han skriver bl.a. ”Då blickarne så förenas, trånar även mun till mun och snart mötas läpparne i lång kyss, som på en gång värma och svalka – som på en gång släcka och tända en blyg åtrå.” Trots att de har varit ifrån varandra under många år är deras kärlek fortfarande lika stark i likhet med en diamant som aldrig kan förstöras. Hur ska vi unga, som ännu är utan erfarenhet, respondera på och uppfatta kärlek om vi har blivit givna en förvrängd bild utav hur ett vardagligt förhållande egentligen ser ut?  Baserat på mina egna erfarenheter så är relationer så mycket mer än bara en attraktion mellan två personer som håller för alltid utan att uppehålla den. Man ska inte förlita sig allt för mycket på enbart känslorna; det krävs engagemang, hårt jobb och tillit. Ibland går det inte vägen och då är det viktigt att veta att världen inte går under eftersom allt inte blev som planerat. Ett förhållande går upp och ner som en bergochdalbana, och motgångerna är inte så dumma som man tror. För när man ligger där på botten vet man att det verkligen inte bli sämre än såhär, och det är då man på riktigt, uppskattar alla uppgångar.

 

Ur dessa tankar stöter jag på frågan ”Hur vet man att man verkligen är kär på riktigt?”. Tänk om det inte slår gnistor när man kysser varandra eller om kärleken ibland är ensidig? Är det inte äkta kärlek då? Jag känner att jag emellanåt har en liten av en förvrängd bild av vad kärlek är och hur den perfekta relationen ska se ut. Men vem kan döma mig? Ända sedan vi blev dumpade av storken i farstun har vi hört historier om hur den hederliga lantjäntan mötte prinsen helt slumpartat som sedan gifte sig och levde lyckliga i alla sina dar. De flesta individer har en del unga singelår på sina axlar, vilket leder till att förväntningar på hur det perfekta förhållandet ska vara och hur kärleken mellan de två parterna ska vara så stark att man blir knäsvag varje gång man kysser varandra. Sedan står man där inför ett val, valet om att fortsätta att bygga på relationen eller bryta sig ut.  Förvirringen är på topp då man inte riktigt vet om det är äkta kärlek som finns där eller ej. Beskrivningen av ett förhållande passar inte alltid in i mallen som alla sagor har utformat och allt lever inte upp till de orealistiska förväntningar man har byggt upp. Att tro att ett förhållande ska vara felfritt är minst sagt en överdrift.

 

Självklart får man drömma om den perfekta partnern. Hur han kommer ridandes på sin vita springare, precis som jag kan drömma om att gå in i Prins Carl Philip på Kungsgatan, vinna hanns hjärta genom en kort men slagkraftig blick, gifta mig med honom och får de perfekta kungliga barnen. Men samtidigt måste man inse att allt inte alltid blir som man har tänkt sig och det är det som är det vackra med kärleken. Se bara på det perfekta paret, Erland och Singoalla i boken Singoalla. Även om de blev knäsvaga och hade en enormt stark kärlek tillvarandra så slutade inte deras historia riktigt som de hade hoppats.
Jag torkar bort en tår från min väns kind och besvarar slutligen frågan: ”Bra relationer existerar inte utan tålamod och hårt arbete. Det kommer att finnas både upp samt nedgångar, och det är på grund av dem som en relation blir allt starkare. Kärleken är oberäknelig och har många brister men kan samtidigt vara helt fantastisk.”

 

 

Amanda Heydari
Chefredaktör

Aman.Heyd-2013@djh.vrg.se

Samtliga bilder ägs av och är tagna av redaktionen på VRGDT.

av VRGDT