Inga widgetar hittades i sidofältet!

I somras fick jag möjligheten att delta i forskarskolan Rays – for excellence (Research Academy for Young Scientists) tillsammans med ett tjugotal andra ungdomar från Sverige och Finland. Forskarskolan riktar sig till ungdomar som går andra året på gymnasiet och har ett brinnande intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Under fyra veckor får man arbeta med ett forskningsprojekt tillsammans med forskare, doktorer och professorer på antingen KTH, SU eller KI. I slutet av forskarskolan lämnar man in en rapport på sitt arbete och håller en presentation inför publik. 

När jag kom till Rays visste jag inte vad som väntade mig. Det första som förvånade mig var hur otroligt intensivt programmet var. Redan första dagen drog det igång med fullspäckat schema och därefter hade jag fullt upp från tidigt på morgonen till mitt i natten varje dag, med undantag för midsommarafton. Schemat var utformat på ett sätt som gjorde att man förväntades skriva på sitt arbete antingen innan dagen startade, det vill säga extremt tidigt på morgonen, eller efter att dagens schema slutade, vilket aldrig var tidigare än 23 på kvällen. Resten av tiden var uppbokad med föreläsningar, studiebesök, laborationer och aktiviteter. Genom att utnyttja sin lunch- eller middagstid, samt plugga på bussarna och tågen in till universiteten (man bor i Strängnäs och pendlar in till Stockholm under dagtid för att forska), kunde man vinna lite extra tid. Trots det tror jag alla upplevde att de inte fick dygnets timmar att räcka till hur de än vred och vände på det.

Rays utmanar alla deltagare maximalt, vilket gör det oerhört lärorikt och givande. Denna press sammanför också gruppen på ett alldeles unikt sätt. Alla hjälpte till att motivera varandra trots konstant sömnbrist och stress, eftersom alla var i samma situation. I efterhand längtar jag tillbaka till de där nätterna då alla satt och skrev tillsammans med energidryck, kaffe och socker i mängder som var långt ifrån hälsosamma. De få stunder vi unnade oss en paus blev också mer speciella och värdefulla. Ofta planerade vi gemensamma pauser så att vi tillsammans kunde ta ett nattbad, göra en ansiktsmask, baka eller något liknande. 

Nu, flera månader senare, har jag fortfarande kontakt med majoriteten av deltagarna och även ett flertal så kallade “Xrays” som har varit med i tidigare upplagor av forskarskolan. Rays ger ett fantastiskt kontaktnät som underhålls av regelbundna träffar, middagar och event. Forskarskolan är också fylld av små hemliga inslag och traditioner, som jag naturligtvis varken vill eller får avslöja till personer som ännu inte tillhör “The Xray Community”. Rapporten som jag skrev under min tid där kunde jag dessutom lämna in som mitt gymnasiearbete, vilket har underlättat för mig tidsmässigt nu under hösten i trean. 

Om du brinner för vetenskap och är nyfiken på hur det är att forska inom ett specifikt område, är Rays en fantastisk möjlighet. Personligen fick jag chansen att göra ett projekt inom kvantoptik med titeln “Spontaneous parametric downconversion in a two-dimensionally poled hexagonal lithium tantalate crystal”. Vill man fortsätta engagera sig i verksamheten efteråt, finns det goda möjligheter till det också. Jag har exempelvis precis blivit invald i styrelsen för Rays 2020 och i slutet av januari kommer jag att representera Rays under Berzeliusdagarna, vilket jag ser mycket fram emot.

Jag rekommenderar dig att börja med din ansökan i god tid. Ansökningsportalen öppnar någon gång i februari och består av ett flertal olika delar. Det är viktigt att man verkligen gör sitt allra bästa om man vill ha en chans. Konkurrensen är hård och blir ännu tuffare för varje år som går, vilket är förståeligt med tanke på att Rays är Sveriges bästa och mest prestigefyllda forskarskola. De livslånga minnen och kontakter som du får med dig därifrån är värda varenda minut du lägger ner på din ansökan. Rays är bland det bästa jag har gjort och är något man måste uppleva själv för att förstå.

Vill du ha mer information kan du gå in på Rays hemsida https://raysforexcellence.se/ och om du vill få en bättre inblick i vardagen på Rays kan du följa @forskarskolan på instagram. Har du några frågor eller funderingar som du tror att jag kan hjälpa dig med, får du gärna höra av dig till mig på noracaroline@raysforexcellence.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *