Inga widgetar hittades i sidofältet!

Lucia väntar bakom husknuten och för mig betyder det endast en sak. LUSSEBULLAR. Luciatåg och tredje advent blekar bort i jämförelse med dessa gyllengula, underbara bakverk. Om jag fick bestämma skulle man ha saffran i ALLT under december månad! Pensla på julskinkan, ha i köttbullarna eller kanske bara äta precis som det är. Fast, om man väljer att äta saffran direkt ur kuvertet vill jag bara notera att överkonsumption kan resultera i dödsfall. När intaget överskrider 5 gram framkallas kräkningar och blödningar och vid 20 gram har man nått en dödlig dos. Småfåglar kan faktiskt få allvarliga skador bara av den lilla mängd saffran som finns i saffransbröd. Men så länge du inte trycker i dig 100 lussebullar om dagen (vilket jag i och för sig inte skulle ha något emot…) kan du fortsätta äta dina lussebullar i julefrid.

 

Men innan vi sätter igång med själva bakningen vill jag adressera en viktig diskussion gällande lussebullarna. Jag pratar såklart om russinen. Hur ska man göra egentligen göra? Själv är jag en förspråkare av den traditionella metoden, russin endast i mitten av varje spiral. Jag äter inte russinen, de är skitäckliga, men nu handlar det om en princip. Jag tar en lussekatt, plockar bort russinen och äter sedan upp min lussekatt. Det är precis som saltgurkan i cheeseburgaren. De ska bara vara där, annars är det inte en riktig lussekatt. Men samtidigt är det viktigt att russinen går att plocka bort. Just därför är det helt oacceptabelt att ha russin i själva degen! Om du är en av de som tror att detta är okej får du hitta ett annat recept på lussebullar. För du får inte sabotera mina lussebullar med skrynkliga bärbitar!!

 

 

 

Lussebullar

 

 • 50 g jäst
 • 150 g smör eller margarin
 • 2 påsar saffran (à 1/2 g)
 • 2 dl socker
 • 5 dl mjölk
 • 250 g kesella/kvarg (1 %)
 • 1/2 tsk salt
 • 1 ägg
 • ca 16 dl vetemjöl (16 dl motsvarar 960 g)
 • 1 uppvispat ägg – till pensling
 • russin (till dekoraion endast, inte att ha i degen!)

 

 

 1. Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37˚C.
 2. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg. Blanda ev. i russin. Arbeta i nästan allt vetemjöl (när degen börjar släppa från kanterna kan du börja snåla med mjölet) och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk i ca 30-45 minuter.
 3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet. Baka ut degen till lussekatter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter. Sätt ugnen på 225˚C.
 4. Pensla med uppvispat ägg och dekorera med russin (vid det här laget vet du hur jag menar).
 5. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler övertäckt med bakduk.
 6. ÄT!

 

 

Skribent – Lovisa Hökstrand

Bild – Lovisa Hökstrand

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *