Inga widgetar hittades i sidofältet!

Jul firas runt om i hela världen. Nu när julen närmar sig kan det vara intressant att reflektera de många olika sätt man kan fira denna högtid på. Även om man inte nödvändigtvis firar Jesu födelse så är det många som kommer samman under denna högtid för att spendera tid tillsammans med sina nära och kära. Runt om i världen finns det tusentals olika traditioner och i denna artikel tänkte jag gå igenom några av de mest intressanta. 

Japan

På senare tid har det blivit tradition för många japanska familjer att äta friterad kyckling från KFC varje jul. Ungefär 3,6 miljoner familjer i Japan följer denna tradition varje år och det är en konsekvens av en extremt lyckad marknadskampanj från 1970-talet. I Japan ses även julafton av många som en romantisk dag, likt alla hjärtans dag, många par firar dagen tillsammans med en romantisk middag.

Island

Som i Sverige firas jul (“jól” på isländska) på Island den 24 december. Utöver det firar man dock de tretton “Jólasveinar”, vilket betyder jultomtar på isländska. Enligt tradition kommer den första tomten tretton dagar före julafton med en present som han lägger i de snälla barnens skor. De följande tolv dagarna kommer resten av dem med varsin present på samma sätt. Enligt traditionen får de mer stygga barnen istället rutten potatis. Efter julafton återvänder de tretton jultomtarna, en i taget, fram tills den 6 januari, då jul traditionellt avslutas på Island.

Dessutom finns “Jólakötturinn”, vilket betyder julkatten på isländska, som enligt tradition äter upp de personer som inte fått nya kläder i present före julafton.

Sverige

Här i Sverige har vi även flera jultraditioner som på senare tid har slutat firas. Från 1700-talet var det populärt i vissa delar av Sverige att vid jul klä upp sig och framföra skådespel, där man bland annat kunde välja att klä upp sig till en julbock. Senare på 1800-talet fick julbocken rollen att dela ut presenter, som en föregångare till jultomten, men traditionen upphörde när jultomten själv blev mer populär under 1900-talet. En kvarleva av detta är den julbock av halm som många tar fram som dekoration här i Sverige under jul. 

Nils Wikse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *