Inga widgetar hittades i sidofältet!

Mörkret har börjat lägga sig över stan som ett enda stort, svart moln och vinterkylan har börjat krypa sig in. Jag hoppar in i min körskolebil och sätter snabbt på ACn och burrar “Usch, vad deppigt väder det är just nu, Ali”. Han börjar genast att skratta och säger att det är så typiskt svenskar att klaga över vädret, för att de inte har något bättre att klaga över. Det blir tyst en lång stund och jag börjar reflektera över vad Ali precis sa. Jag börjar skratta för mig själv när jag inser att det verkligen är sant. Några vanliga kommentarer jag hör ofta utav människor runt omkring mig i vardagen är just “usch vad trött jag är idag” och “det är sånt himla tråkigt väder idag”. Något som är en total motsatt till Alis uppväxt och de omständigheterna han har behövt växt upp i. Ali är uppvuxen i Iran och var tvungen att somna till att höra människor skrika till döds ute på gatorna. På vägen till skolan fruktade han över sitt egna liv och såg bomber falla ner över hans hemstad och totalt förstöra hans samhälle. Han behövde gå runt med en klump i halsgropen och frukta över sitt egna liv och visste aldrig när det kanske skulle vara hans tur att dö. Att det blir lite mörkt i Sverige under vinterhalvåret är verkligen inget man borde klaga över egentligen inser jag då i denna stund. 

När jag hoppar ut ur bilen slår det mig att det knappt är en månad kvar tills julafton. På vägen hem möts jag utav jul affischer uppsatta längs gatan. Jag börjar tänka mig tillbaka till de tidigare jularna jag firat med nära och kära. När jag däremot tänker på julen i år föreställer jag mig inget större. Världen har vänds upp och ner och den “ideala” julen kommer förmodligen inte bli av i år med tanke på omständigheterna som råder runt omkring oss. Tanken utav det gör mig väldigt ledsen. Samtidigt kan jag se tillbaka på mina tidigare jular med ett leende på läpparna, men så känner nog inte alla. Julen kanske inte är en högtid många ser fram emot, utan snarare tvärtom, något som många fruktar. 

För några dagar sedan läste jag en artikel där en flicka förklarade hennes syn på julen och magen knöt sig utav att behöva läsa hennes upplevelse av den. Alla har visserligen inte lika bra bild av julen.“Vi räknade ner till jullovet i skolan, men jag såg sällan fram emot julen just för att jag visste att det inte bara kommer att drickas massa alkohol, utan att föräldrarna blir stressade och det blir tjafs hemma. Och sen ångesten att komma tillbaka till skolan och ljuga ihop en fantastisk jul”. 

Det fick mig att tänka tillbaka till mina yngre dagar. Vi brukade införa något som kallades för “Secret Santa” i min grundskola varje år när det närmade sig jul. Alla elever i klassen fick en lapp där det stod en persons namn som man hade i uppgift att köpa en present åt tills julavslutingen. Vi hade oftast en gräns på att presenten inte fick kosta över 50 kr. Detta innebar att presenterna som skulle köpas inte skulle kunna jämföras med kostnad utan snarare innehåll och uppskattning av presenten. Detta sätt kan vara något som får fler unga att tycka om julen men även att kunna upskatta varandra, samtidigt som den största problematiken just hemma kring julen. Vad som är väldigt viktigt är att våga lyfta fram dessa problem och samtala med ens nära vänner som kanske just känner samma som du. Vem säger egentligen att man måste fira jul med ens egna familj? Möjligtvis kan ens kompis familj vara tryggare att fira jul med. 

Min stora önskan i år är att alla ska få fira jul på ett tryggt sätt. Julen ska vara en högtidman förknippar med kärlek och värme istället för något man fruktar. Våga prata om era problem! Det finns flera där ute som delar samma upplevelse som kanske just dig. Med detta sagt så önskar jag er alla en riktigt God Jul. 

Skriven av Lowa Wessel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *