Inga widgetar hittades i sidofältet!

Det lider mot mitten av december, och går ni på Sam- eller Ekonomiprogrammet vet vad det betyder… Det nalkas MEP General Assembly! Som presidenter av generalförsamlingen håller jag (Elinor Tandberg), Axel Folkebo och Fredrik Haegerstrand på med att gå igenom alla resolutioner innan GA på fredag nästa vecka.

Det är jättekul att få läsa alla kommittéers resolutioner, och få guida en kommitté som Committee President. MEP är en fantastisk möjlighet att engagera sig i internationell politik. Det kräver en hel del problemlösning, retorik och språkkännedom, och därför passar det den som gillar att fördjupa sig i såväl politik som logiska argument. Här kommer en intervju med Fredrik Haegerstrand, som kommer berätta lite om vad MEP handlar om, och varför man som VRG-elev ska engagera sig i detta!

Hej Fredrik! Kan du berätta för alla vem du är?

Jag heter Fredrik Haegerstrand och går det andra året på ekonomilinjen i EK23a.

Fredrik, vad gjorde du under helgen i början på oktober?

Under helgen i början av oktober fick jag chansen att tillsammans med lärare Katharina Matl åka ner till Köpenhamn för att delta i MEP Baltic Sea Regions första session sedan coronapandemin. Där var vi totalt ca 20 elever från Sverige, Norge, Belgien, Tyskland, Danmark och Estland. 

Men vad är MEP, egentligen?

MEP eller Model European Parliament är en simulering av Europaparlamentets arbete. Som elev får man chansen att sätta sig in i frågor som gäller hela Europa och får lära sig att diskutera, analysera och kompromissa för att komma fram till lösningar på problemen man ser inom sitt arbetsområde. MEP finns både på skol- nationell- och internationell nivå i EU:s medlemsländer. Jag åkte på MEP eftersom att jag sedan länge har ett intresse för allt som har med internationell politik att göra!

Är det ett intresse för politik som driver dig till att söka upplevelser såsom MEP?

Chansen att få diskutera aktuella frågor med personer från så olika bakgrunder finner jag verkligen intressant och lärorikt. Det politiska, kulturella och sociala utbytet med elever från andra länder ger en bättre förståelse för andra länders agerande i frågor och gör att man bättre förstår hur vi gemensamt i EU kan vara starkare än som ensamma nationer.

Vad är dina planer för framtiden? Såsom du tänker just nu, vad vill du plugga, och sedan arbeta med, tror du? Kommer du bli den nya Ursula Von der Leyen, eller Dag Hammarskjöld?

I och med mitt intresse för samhällsfrågor och ekonomi kommer jag att söka in till utbildningar som inkluderar dessa ämnen. Jag kommer förmodligen vilja söka till skolor i bland annat Sverige, Storbritannien och Schweiz. Vad jag vill arbeta med är svårare att säga, men just nu ser det ut som att mitt intresse för ekonomi och företagande kommer prioriteras men någon gång i mitt liv kanske också det politiska intresset får en chans.

Om andra VRG:are är intresserade av att vara del av MEP, hur ska de göra då?

På skolan hålls just nu MEP-arbete för bland annat Ekonomi- och Samhällseleverna och detta är en perfekt möjlighet att delta i de diskussioner och debatter som MEP innebär, och kanske kan man därefter också få chansen att åka utomlands och representera Sverige i de större MEP-sessionerna.

Vad betyder det för dig att vara en EU-medborgare?

Att vara en EU-medborgare innebär för mig frihet och gemenskap. Genom de fyra friheterna kan man uppleva en mängd olika länder och kulturer utan att behöva tänka för mycket på visum eller landsgränser. Gemenskapen i att 27 länder är med i unionen och kan samarbeta för att se till att vi gemensamt kan uppnå en framgångsrik och hållbar utveckling.

Är det något du skulle vilja hälsa till resten av eleverna på skolan?

Se till att engagera er i årets MEP-arbete (om ni har möjligheten)! Och såklart God Jul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *