Inga widgetar hittades i sidofältet!

Av: Andrea Ankarcrona

I ära av att december månad äntligen har kommit har jag, liksom många andra, skapat lite stämning genom tiotals julfilmer. Det blir en enkel utväg bort från den tråkiga vardagen fylld med stressplugg och iskalla skollokaler, till magiska kärlekar och den ultimata julen. Detta inspirerade mig att försöka hitta den magin i Stockholm, vilket resulterade i en kort lista på aktiviteter som får en att känna sig som huvudpersonen i de klassiska julfilmerna. 

Vi alla har förmodligen varit på Skansen eller Gamla stans julmarknader som små och virrat runt bland de röda båsen fyllda med stickade vantar, porslingubbar och gosedjur samtidigt som doften av brända mandlar och glögg genomsyrar luften. Olika låtar inom kategorin julmusik dundrar ut ur små högtalare och skapar tillsammans ett virrvarr av bjällror, höga toner och vädjanden till jultomten. Trots detta kaos infinner sig alltid en känsla av julefrid bland stånden. Båda marknaderna är öppna hela december och förser en värmande stämning i kropp och själ till alla besökare.

Vad vore en julfilm utan skridskor? Scenen där ena parten av det romantiska paret stapplar omkring på isen samtidigt som den andra viker sig av skratt kan hämtas från flertal romantiska komedier. I Kungsträdgården sätts en isrink, med små ljusslingor över, upp och ger möjligheten att uppleva denna scen på riktigt. 

När vi kommer in i de mörkare månaderna så ser vi tydligt hur en av juletidens traditioner kommer till användning;  ljusslingor. Stockholm Citys gator och torg lyses upp med runt en miljon LED-lampor som pryder husens fasader, trädgårdar och fönster redan den 13:e november när Stockholms stad officiellt trycker på knappen och därmed lyser upp över 40 gator. Det är en tradition som finns runt om i världen och som används flitigt i nästintill alla julfilmer. Det där magiska ögonblicket i slutet av julfilmerna när hela kvarter lyses upp i julens alla färger, med renar och tomtar på taken och slädar fyllda med klappar kastar en in i julens firanden. 

Slutligen krävs enbart en stund med några du tycker om, trots allt det Stockholm har att erbjuda krävs sällskapet av nära och kära för att du ska kunna känna julens närvaro. Genom paketutbyten, samtal över varm choklad och skratt skapas den där julkänslan som vi alla strävar efter. Traditioner kan alltid förändras och varje hem har sin egna uppfattning om vad julen består av men om julmarknaderna, LED-lamporna och skridskor tas bort så finns det alltid en komponent som finns kvar, familjen. Det kanske låter som en klyscha, men det är väl exakt det julfilmerna består av? Kärlek, kärlek och ännu mera kärlek. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *