Inga widgetar hittades i sidofältet!

Vad heter du, när gick du ut VRG, och vilken linje gick du?

Jag heter Felix von Baumgarten och gick ut från Natur-Sam linjen på VRG i våras.

Var befinner du dig just nu?

Just nu sitter jag i mitt, lite julpyntade och något stökiga, studentrum med utsikt över en återvinningsstation  – sjukt trist…

Jämför livet på Oxford med livet på VRG. Vilka är de största skillnaderna? 

Man antas ta mycket större ansvar över sitt arbete på universitetet. Själva inlärningen är individuell medan den lärarledda undervisningen går ut på att diskutera innehållet genom att analysera det med ett aningen mer kritiskt öga än jag tidigare varit van vid. Den undervisning jag har är s.k. tutorials där man i formatet elev-elev-lärare diskuterar veckans arbete, får feedback och tar upp eventuella frågor och så vidare. Att tillägnas de resurserna är verkligen fantastiskt och jag tror att det är svårt att hitta någon annanstans.

Vad pluggar du? Finns det några roliga kurser du tar?

Jag pluggar filosofi, ekonomi och politik. Den här terminen har mest varit ekonomi och mer specifikt en massa matte. Det är något jag förväntade mig, men som varit rätt ansträngande och tidskrävande. Det är först nästa år som valfriheten blir större och jag kan välja kurser; i år är jag helt och hållet bunden av min kursplan. Denna termin innebär det mikroekonomi, statsvetenskap och logik (filosofi). I politiken blir det mycket läsning vilket väldigt intressant. Det känns dock rätt märkligt att kritisera och argumentera kring så otroligt stora politiska personer som de textförfattare man arbetar med, man känner sig lätt liten och obetydlig i förhållande till giganterna och i början blev det lätt så att man undviker just den “tyckande” delen av uppsatser.

Vad är det bästa med din upplevelse, hittills? 

Jag är en del av mitt college-roddlag som förra veckan var med i en årlig roddtävling, Christ Church Regatta, vilket var grymt kul! Även s.k. “formal dinner” är väldigt kul där man klär upp sig och serveras trerätters i en fantastisk matsal. Den bästa upplevelsen hittills var i och för sig när Jordan Peterson kom och höll tal på debattsällskapet Oxford Union och svarade på frågor för en vecka sedan. Det var helt otroligt spännande att komma nära en sådan kontroversiell och uppenbart begåvad person som Peterson. 

Om du blickar tillbaka på din tid i gymnasiet, finns det några råd du skulle kunna ge till eleverna på VRG?

Saknar VRG massvis – det var ju hur kul som helst! Dessutom saknar jag att kunna prata svenska med alla och bara ha det trevligt. Maten är dessutom så fruktansvärt äcklig i Storbritannien att jag gjort mycket för att få tillbaka svensk mat, till och med skolbespisning. Har inga egentliga råd att ge jag har nog sämre koll än de flesta angående vad man kan/bör göra tänka på under gymnasietiden. Ha riktigt kul skulle jag säga dock då blir allt annat så mycket lättare.

Är det någon speciell lärare du vill skicka en hälsning till?

Ja! Stort tack till Pernilla Lilja jag har använt så mycket av det jag lärde mig i kursen geografi 1 när jag skrivit uppsatser etc. Märker verkligen nu i efterhand vilket fantastiskt öga Pernilla har för att plocka ut relevant och intressant innehåll!

Sist men inte minst… Är det något speciellt du önskar dig i julklapp?

Jag längtar så efter att gå ut och äta med alla mina kompisar i Stockholm. Har saknat dem väldigt mycket och det ska bli fantastiskt att träffa de som är hemma över jul. Sen vill jag ha en plånbok också då jag har pillat sönder den jag har nu. Jag skulle vilja ha en i läder med monogram – det hade varit snyggt!

Bild: Felix von Baumgarten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *