Inga widgetar hittades i sidofältet!


“Midvinternattens köld är hård, stjärnorna gnistra och glimma. Alla sova i enslig gård djupt under midnattstimma.”

– Viktor Rydberg

Vi går på Viktor Rydberg Gymnasium, inte sant? Kanske är det därför denna dikt säger något till oss, tilltalar oss och gör oss en aning stolta. Speciellt nu när midvinternattens kyla förvandlar Sverige till ett vinterland. För vad är julen utan mörker, utan den stjärnklara himlen och utan kölden som biter tag i huden vid det allra första steget utanför dörren. Det är en klassisk vinter i Sverige.

Kanske är det kallt, men inte mörkare är våra hjärtan. För överallt hör vi julsånger, ser tomtar, prydda granar och adventsljusstakar. Vi är omringade av en stor glädje som inte går att bestrida. Kanske är det därför #7 var ett speciellt nummer att göra, för vi skriver om det som står oss närmast hjärtat. Julen. I detta nummer kan du läsa om bästa julbaket, julklappstips och vi har även fixat ihop en mysig Spotify-lista för alla de som gillar julmusik. En betydande högtid, en älskad högtid och just den högtid som Viktor Ryberg själv beskrev.

 

“Genom en springa i ladans vägg lyser månen på gubbens skägg, strimman på skägget blänker, tomten grubblar och tänker.

 

Tomten tänker och det gör även vi som de flitiga eleverna vi är. December har mycket med just julen att göra men skolarbetet minskas inte för det. Det är Projektveckor, inlämningar och uppgifter som måste göras, något som vi i redaktionen kanske inte har lika nära hjärtat men betydligt mer i tankarna. VRGDT har listat de klassiska projekttyperna och hur du handskas med dem, två av våra skribenter har testat MMA, det finns en intervju med skoltidningens grundare och du hittar även ett stort reportage om den gamla samskolan. Vi grubblar, vi tänker och vi, precis som alla andra, måste prestera även vid vintertid.

”Tomten lyssnar och, halvt i dröm, tycker sig höra tidens ström, undrar, varthän den skall fara, undrar, var källan må vara.”

Vart tar tiden vägen? Snart är julen över och vi bör ta vara på den tiden vi får. Vad är julen utan skön läsning i soffan bredvid julgranen? Det finns mycket att se fram emot, mycket att göra och mycket att njuta av, särskilt i det här numret, det finns mycket mer att se och upptäcka. Alla (eller de flesta) älskar julen. Kanske är det en dikt som tilltalar dig? Kanske är det kylan eller kanske är det snön? Det kan jag omöjligt veta men på något sätt tilltalar december oss alla, genom våra hjärtan och genom våra tankar. Det är nu månen sänker sin tysta ban, snön lyser vit på fur och gran och snön lyser vit på taken. Det är nu endast tomten är vaken.

 

Theresia Eriksson
Ther.Erik-2013@live.vrg.se
Chefredaktör

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *