Inga widgetar hittades i sidofältet!

Book Collection/Ian Wilson/ CC BY

Nu drar det ihop sig till Alla Hjärtans Dag och vad passar bättre än att gosa ner sig i en stor fåtölj framför en brasa och läsa en riktigt spännande kärlekshistoria vid en tid som denna? Här är Redaktionens tips på bra böcker, som kan passa de flesta olika boktyperna:

 

”A Little Love Song” av Michelle Magorian

 

Japp, det finns faktiskt en hel del bra böcker om kärlek som inte är Twilight. ”A Little Love Song” (En Liten Kärlekssång i svensk översättning) är definitivt en av dem, och den som gillar en riktigt mysig läsning skulle tycka om denna. Det kan även tilläggas att den är skriven av samma författare som ”Godnatt Mister Tom”.

Boken utspelar sig i andra världskrigets England och vi får följa 17-åriga Rose, som tillsammans med sin storasyster blir evakuerad och skickas till en liten engelsk kuststad över sommaren. Där finns Dot, en munter, ogift ung kvinna vars man tjänstgör i kriget, och den mindre godhjärtade Derry, som lurar Rose att göra saker hon annars inte hade gått med på. Men där finns även Alec, som blir Roses nära vän och som uppmuntrar henne att kämpa för sin dröm om att bli författare.

 

 

 

”Big Mouth and Ugly Girl” av Joyce Carol Oates

 

Okej, den här boken har egentligen inte kärlek som huvudtema. Som helhet utgör kärleken en lite mindre intrig (men inte liten), därför kan den här boken passa den som helst inte läser något som är överdrivet cheesy. Det här är en väldigt, väldigt bra och minnesvärd bok som jag varmt kan rekommendera varenda en som läser detta. Heter ”Stor I Käften” på svenska.

Boken handlar om Matt, ”the big mouth”, som en dag blir hämtad av polisen i skolan. Dagen innan hade han sagt ett skämt om att spränga skolan i luften, och någon som hörde tog honom på allvar. Det blir en lång serie av förhör, och det ser mörkt ut för honom. Då kliver Ursula Riggs, en opopulär, ful pojkflicka i Matts årskurs, fram. Hon vittnar till hans fördel, trots att hon aldrig har pratat med honom. Matt blir släppt, utan prick i registret.

När Matt kommer tillbaka till skolan, har allt förändrats; hans vänner undviker honom, de vill för sin egen skull inte associeras med Matt. Matt blir ensam, och han har inte längre någon att gå till förutom skolans andra outsider: Ursula Riggs. Trots hennes motvilja mot hans skäl att söka upp henne, blir de tillslut nära vänner och hjälper varandra igenom flera tuffa prövningar.

 

Och för de som önskar läsa något lite kortare…

 

”Skönlitterärt” av Alice Munro

 

”Skönlitterärt” är en novell som finns i Munros novellsamling ”För Mycket Lycka”, och passar den som gärna läser något annorlunda, eller kanske någon obekvämare historia.

Novellen handlar om Joyce, vars make Jon lämnar henne för sin snickarlärling Edie. Det blir en svår tid för Joyce och hennes liv känns meningslöst och tomt efter separationen.

Många år senare har Joyce gift om sig. När hennes makes födelsedag firas med ett mingelparty, möter hon den unga Christie som givit ut en novellsamling. Joyce ogillar Christie, men bestämmer sig för att köpa boken – och blir fullkomligt överraskad när hon läser den. Christie visar sig nämligen vara Edies dotter, och i novellsamlingen finns en novell som handlar

om Joyce, som Christie minns henne från sin barndom.

Novellen behandlar flera områden inom kärlek, t.ex. det oerhört svåra i att bli lämnad av den man älskar, för en annan. Men den handlar även om en annan slags kärlek; tryggheten och kärleken ett barn kan finna hos en vuxen, och vilka djupa intryck och minnen det kan ingjuta.

 

Olivia Brodin
oliv.brod-2013@live.vrg.se