Inga widgetar hittades i sidofältet!

Julmusiken verkar vara någonting som splittrar världens befolkning i två tydliga och fientliga läger. Vi har de militanta motståndarna och, på andra sidan av spektrumet, fanatiker som börjar lyssna på bjällerklang redan i oktober. 

Själv är jag ett stort fan av julen och allt som hör därtill. Därför har även högtidens musik en speciell plats i mitt hjärta. Trots detta måste jag erkänna att musiken i sig är groteskt dålig. Förutom någon enstaka medioker jullåt är faktiskt julspellistorna en horribel blandning av bjällror och smörig lyrik om kärlek, snö eller renar. 

Dock skulle jag vilja påstå att musikens tvivelaktiga kvalitet inte är något egentligt störningsmoment, då jullåtar inte ämnar vara musikaliska underverk. Det handlar om att skapa en traditionsenlig julstämning. Och vilket bättre sätt att göra detta på än att spela samma smörja år efter år? För även om julmusiken eventuellt framkallar kväljningar hos vissa så gör den det varje år! Och det är precis det som är poängen med traditioner. Hur bra julmusiken är har alltså ingenting att göra med dess egentliga syfte, att frambringa rätt atmosfär inför julens alla festligheter. 

 

Skribent: Lovisa Hökstrand

Bilden tillhör Johanna Lindström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *