Inga widgetar hittades i sidofältet!

Det är fredagsmorgonen innan sportlovet och HB ligger tomt och öde. Majoriteten av eleverna har nog börjat lovet något tidigare eller njuter av några sista timmar av ordentlig sömn innan festligheter, skidresor och mycket annat går av stapeln. Vi är på väg till en intervju med ett av de nyare tillskotten i lärarkåren; Jakob Lindgren. Som de naturelever vi är har vi aldrig träffat denna nya lärare och inser alldeles försent att objektet i fråga försvunnit in i lärarrummet. Vi finner oss själv stå handfallna utanför dörren, då lärarrummet är en zon man inte gärna går nära. Då vi har ett viktigt uppdrag att utföra, skrider vi till verket och skickar in Kara efter honom.

Efter några små hinder kan så intervjun äntligen börja. Vi har slagit oss ner vid det runda bordet nere i HB och denna fredagsmorgon kan vi prata ostört. Jakob verkar alert och pratglad, alltid ett plus vid en intervju. För att få en bättre överblick över Jakobs roll här på skolan frågar vi närmare om vilka ämnen han undervisar i. På listan ingår Samhälle A, Rättskunskap A och Företagsekonomi A och B. ”Det vill säga samämnen”, sammanfattar han.

Det är lika bra att bryta isen på en gång tänker vi och rivstart med våra kanske mest känsliga frågor. Information är makt, som Caroline brukar säga. Jakob skrattar åt öppningsfraserna, men svara efter några sekunders betänketid.

Får vi fråga efter ålder?
Jag är 26 år.

Vikt och längd?
170 cm lång och, ja, det var länge sedan jag vägde mig, men vi kan säga 73 kg… så verkar jag smal.

Vi vill ta tillfället och passa på att kommentera att Jakob är i trim, eller som mammor tycker om att säga: fin i kroppen. Stämningen har blivit en aning tryckt och vi känner att det är dags att gå över till lite mer neutrala frågor.

Varför valde du att jobba just här?
Enkelt, de hade en tjänst som jag hade utbildning för. Dessutom gav de mig pengar.

Det sägs att eleverna här på VRG Djursholm erhåller ett abnormalt högt IQ, vad är dina observationer av detta?
IQ är ett bevis på en persons förmåga att tolka logiska problem, har man läst på så verkar man smart. Det jag kan säga är att nivån är väldigt hög på eleverna och de är ambitiösa.

Om man inte är den klyftigaste bland potatisarna, hur charmar man dig till ett MVG?
Man börjar prata kampsport! Jag blir så glad av att prata kampsport – det finns några elever i ettan som ligger bra till!

Förhoppningsvis har du ett liv utanför skolan, vad gör du då?
Jag har hållit på med brasiliansk jujutsu i två år nu, en kampsport lite som ultimate fighting, ni vet MMA? (Vi vet inte och ber honom utveckla.) Man får inte slå varandra i ansiktet som i Thai boxning. Poängen är att man ska få motståndaren att ge upp. Antingen genom att låsa personen, det vill säga böja leder ur led. Eller strypa personen.

Man ska inte bråka med dig alltså?
Det vet jag inte, jag bråkar aldrig utanför lokalen.

Jujutsu verkar vara ett stort intresse hos Jakob och vi får känslan av att detta är ett ämne vi skulle kunna ägna hela intervjun åt. Tyvärr har denna nyfunna makt om hur man charmar till sig ett MVG gett oss mersmak och vi har många fler hemligheter att luska fram. Så med de mentala bilderna av senor ur led, muskelfästen som ger efter och blåmärken stora som tefat forsätter intervjun.

Så, vad vet vi inte om dig?
Jag kommer från en liten by i Dalarna, vi var runt 70 personer i byn. Ville man göra något så åkte vi in till Borlänge. Där bor ca 50 000 personer– det tyckte vi var stort på den tiden.

Vad gjorde man för att ha kul när du var ung?
Antingen sportade man som jag, jag var med i pojkallsvenskan. Vi tävlade mot Hammarby. Fick stryk med 7-0. Annars gick vi och kollade på konserter och artister som kom till staden då och då, man tog chansen när de kom.

Vad händer bakom den stora dörren in till det förbjudna området – lärarrummet?
Vi äter där inne? Pratar om vad vi har gjort på helgerna.

Inga hemligheter som du vill delge oss? Något spännande måste pågå därinne?
Vi har en massa hemligheter i kylskåpet som vi tar fram när det blir tungt. Dessutom är det bra fart på matte och kemi lärarna- de pratar mycket!

Med lite mer kött på benen tar vi steget till det stora frågetecken som omger Jakob Lindgren. Många har sett den, många har uttalat sig om den, men få vet bakgrunden till Lådan. När vi ställer första frågan möts vi av ett hjärtligt skratt och vår oro över att det kunde uppfattas fel med en intervju centraliserad runt en flyttlåda blåstes bort som wellpapp i vinden.

Du har ju skapat något av ett fenomen här på skolan… Nämligen Lådan.
Det är något av ett fenomen bland lärare också.

Skulle du vilja berätta för oss om Lådan?
Jag hade egentligen en bättre Låda, den hade flikar. Men den försvann under höstlovet.

Varför just en flyttbox? Det finns många goda alternativ, se den klassiska kundkorgen burna av språklärarna eller den fashionabla, hopfällbara picknickkorgen sported by bla. Ann Wachmeister och Jeanette Clayton?
En låda är ergonomisk. Kundkorgarna är opraktiska då de lägger tyngden på ena sidan av kroppen. En flyttlåda är bättre för ryggen eftersom tyngden är jämnt fördelad. Min första låda hade dessutom flikar som skyddar mot regn, tillskillnad från korgarna.
( Han visar genom att hålla i en imaginär låda och gestikulerar att den är tung men gör under för ryggen.)

 

Är inte pappret vattenabsorberande?
Jo, men det håller bort det värsta. Och det är inte så långt mellan husen.

Efter höstlovet florerade rykten om att Lådan blivit stulen. Är detta sant?
Ja, allt jag vet är att när jag kom tillbaka efter lovet så var lådan borta. Vissa av lärarna har också varit väldigt tysta om händelsen. Lådan är borta, den var dessutom bättre än den jag har nu, den hade flikar.

Varför tror du att detta hände?
Jag brukar ställa den på mitt skrivbord men vid lovet låg den på golvet, dessutom hade jag inte skrivit mitt namn på den. Det är möjligt att de bara trodde det var en vanlig flyttlåda att städa bort.

Du tror alltså inte att det var städaren?
Jo, möjligtvis, men kanske även Henrik.

Henrik Gattberg? Varför då?
Även om han inte var där vid tillfället då Lådan stals så har han varit mycket intresserad av Lådan. Dessutom har han varit väldigt tyst om Lådan nu efter lovet.

Har du tagit några försiktighetsåtgärder för att förhindra en liknande händelse?
Jag har skrivit mitt namn på Lådan och ställer den alltid på mitt skrivbord.

Sörjde du förlusten av Lådan?
Naturligtvis, lådan var en del av mig. Dessutom var den bättre, jag har inga flikar på min nuvarande låda.

Vad tror du om att pimpa Lådan?
Om Morten skulle approacha mig för att göra något kul med den så är det inte helt säkert att jag säger nej.

Bildeleverna kanske kan få gå lös på den?
Med vissa restriktioner, jag vill ha någon kontroll över designen.
(Vi kan förstå restriktionerna, bevis finns att finna i bildsalen.)

Vi har kommit fram till slutet av vår intervju. Vi har luskat och grävt för att få veta mer om detta nya tillskott. Jakob är en helt vanlig 26 årig, 170 cm, 73 kg, dalkarls, brasiliansk jujutsu tränande samlärare med en Låda. Det finns egentligen bara en fråga kvar att ställa.

Godkänner du det nya smeknamnet Jakob ”Lådan” Lindgren?
Det är okey, säger han med ett snett leende och försvinner ljudlöst upp för spiraltrappan i HB.

Editors Note: Efter lite spionerande har det kommit till vår kännedom att Jakob nu efter sportlovet än en gång kan ses med en ny låda, utrustad med flikar för att skydda mot det späda vårregn som faller över vår jord såhär års. Vad som hände med den gamla Lådan får vi nog aldrig veta. Var städarna framme igen? Har HB ett spöke? Eller har Henrik äntligen gjort slag i saken och stulit Lådan?

 

Elsa Reuterswärd & Caroline Rosendahl
elsa.reutersward@djh.vrg.se, caroline.rosendahl@djh.vrg.se

Illustration
Amanda Mindus
amanda.mindus@djh.vrg.se

av VRGDT