Inga widgetar hittades i sidofältet!

I takt med att vintermörkret smyger sig på tycks världsläget bli allt mörkare och dystrare. Nyhetskanalerna fylls dagligen med krig, konflikter och ekonomiska problem som kan kännas tungt och jobbigt att ta del av. Trots vikten av att hålla sig uppdaterad om vad som händer i omvärlden kan det vara bra att påminna sig om ljusglimtarna. Rydbergaren vill därför i samband med globala veckan uppmärksamma några positiva framsteg i världen:

😊 Indien främjar kvinnors arbete:

I juni i år beslutade delstaten Karnataka i Indien att alla kvinnor får åka obegränsat antal bussresor helt utan kostnad. Initiativet är tänkt att främja möjligheter för kvinnor att söka arbeten som kräver en viss restid, vilket man tror kan komma att bli livsförändrande för miljontals kvinnor. Redan under de första dagarna beräknades över 40 miljoner kvinnor använda sig av det nya initiativet. 

😊 Framsteg inom medicin: Världens första ögontransplantation

I början av november i år genomfördes världens första ögontransplantation på en man i New York. 140 kirurger deltog vid operationen som varade i 21 timmar och som trots att mannen ännu inte återfått sin syn räknas som lyckad enligt kirurgerna. Mannen som genomgått operationen, Aaron James, är en amerikansk krigsveteran som förlorade sin syn i samband med en stark elektrisk stöt som orsakade allvarliga skador i hans ansikte. Även han ställer sig positivt till resultatet av transplantationen: 

“Det här är verkligen min största förhoppning. Om jag kan se genom det, fantastiskt. Men om det öppnar upp nya vägar inom medicinfältet, är jag helt för det,” sa Aaron till CNN.

😊 Hälften av världens länder har minskat sitt beroende av fossila bränslen: 

Enligt en rapport från tankesmedjan Ember (Oktober, 2023) har 107 länder senaste decenniet minskat sina klimatpåverkande utsläpp med 20%. Detta motsvarar 38% av det globala energibehovet. Granskningen har studerat data om fossil elproduktion mellan 2000 och 2022, baserat på data från 215 länder, och indikerar att vi är på väg mot en global topp för utvinning av fossila bränslen, vilket framöver kan leda till ökat användning av förnybar energi. 

😊  Noshörningspopulationen ökar trots tjuvskytte:

Statistik från IUCN visar att antalet noshörningar i Afrika ökade med hela 5% mellan 2021 och 2022. Noshörningar har mött stora svårigheter i form av tjuvskytte, som nådde kulmen 2014. Sedan dess har tjuvskyttet lyckligtvis halverats tack vare bättre övervakning och insatser från samhällen där noshörningar lever. 

☀️Tips för att få in positiva nyheter i din vardag:

  • @SamBentley på tiktok för uppdateringar om goda nyheter för planeten!

  • Instagramkontot @goodnews_movement delar inspirerande berättelser och positiva nyheter. 

Av: Filippa Bartholdson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *