Inga widgetar hittades i sidofältet!

Våra liv kantas ständigt av utmaningar, stora som små. Både roliga och tråkiga utmaningar. Men att utmana sig själv behöver inte vara på så blodigt allvar som det kanske låter. Det kan snarare vara att vidga sina vyer, prova på något nytt eller låta hjärnan jobba lite extra. Utmaningarna i sig är kanske inte alltid så härliga men känslan efteråt är svårslagen. Här följer några tips på hur du kan utmana dig under resten av 2015…

Våga kika runt husknuten

För vem? Alla. Från de som rest jorden runt men ändå inte upptäckt vad som kan finnas bara ett stenkast från “home, sweet home” till de som känner att lokalsinnet börjar svikta efter några hundra meter från att ha klivit ut genom dörren.

Hur? Att ta en tur på cykeln och se var man hamnar är ett av många sätt att hitta nya smultronställen. För dig som inte känner för att släppa kontrollen helt och ge dig ut och hamna på okänd destination men ändå vill (åter)upptäcka Stockholm finns flertalet appar med förslag på cykelrutter, promenadstråk och sevärdigheter värda att besöka.

Varför? För att det aldrig är fel att träna upp lokalsinnet och skaffa sig koll på sitt närområde. Kanske hittar man en ny genväg till busshållplatsen? Eller ett nytt favoritställe att sitta och käka glass på? Alltid lär man sig något och inte allt för sällan finns guldkornen där vi allra minst anar det.

– Kunskapstörstig?

För vem? Alla – från de inbitna entusiasterna som lusläser varenda informationsruta till de som inte alls tycker om museum men är beredda att ge det en chans!

Hur? Stockholm kryllar av museum så det är bara att välja och vraka. Om man känner för något annat än Naturhistoriska riksmuseet och Tekniska museet där med största sannolikhet ett par skolbesök har gjorts under årens lopp så kan följande rekommenderas: Fotografiska för den fotointresserade, Moderna Museet för konst i alla dess former och Historiska Museet för en djupdykning i Sveriges historia från 1000-talet till idag. Ett plus i kanten är att nästan alla museum har fri entré t.o.m. 18 år och att flertalet har riktigt schyssta fik och restauranger.

Spring i benen?

För vem? För den hurtige som vill ta sig an en betydligt mer fysiskt ansträngande utmaning än att strosa på museum och fika gott.

Hur? Motionslopp runt om i Stockholmstrakten. Finns lopp för precis alla nivåer. Exempel på lopp som bjuder på det lilla extra är färgsprakande Color Run som intar Tantolunden 23 maj och går ut på att ha roligt, springa till peppande musik och bombas med färgpulver. För den som vill ta sig an ett lopp av det tuffare slaget arrangeras Tough Viking vid två tillfällen i sommar, 9 maj samt 29 augusti. Loppet är en 8 alternativt 15 km lång hinderbana som ger motstånd i form av bl.a. klätterväggar, lera, vatten, ett amerikanskt fotbollslag och 10 000 volt. Hur man förbereder sig inför ett lopp av den kalibern är en bra fråga…

– Ät världens starkaste korv i Gamla stan

För vem? För dig som känner dig modig nog att försöka äta den omtalade Harakiri-korven som är så stark att den fått vuxna människor att falla i gråt.

Var? Harakirikorven finns till försäljning i korvkiosken “Hell Dog” på Kornhamns torg i Gamla stan. Att tillägga är att man innan köp av korven måste skriva under ett kontrakt där man intygar att förtäring sker på egen risk. Lyckas du äta upp korven inom 5 minuter tilldelas du dessutom en T-shirt som bevis på att ha besegrat världens starkaste korv…

 

Text och bild: Emma Söderberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *