“Amnesty är en ideell och världsomspännande organisation som arbetar för mänskliga rättigheter. Organisationens arbete bygger på FN:s allmänna förklaring om mänskliga rättigheter och även konventioner gällande mänskliga rättigheter.” Astrid Lindquist förklarar vad Amnesty International är och verkar för. Tillsammans med Niki Samakovlis, Axel Duberg, Hana Fallenius-Hlaing och Julia Reinius har hon startat kommittén Amnesty VRG Djursholm som VRGDT intervjuar.
Den 28 november 2014 startades Amnesty VRG Djursholm på skolan av en grupp om fem elever. Niki Samakovlis beskriver varför hon valt att engagera sig. “Jag har alltid haft en glöd i mig att arbeta för människor som har det sämre än mig men jag har inte riktigt vetat vad jag kan göra för att hjälpa.” Astrid Lindquist instämmer. “Jag kände mig mer och mer manad att agera i takt med att jag fick veta om kränkandet av mänskliga rättigheter runt om i världen. Vi som är medlemmar i Amnesty VRGD valde därför att agera genom att att starta vår skolgrupp.”
Amnesty International har sedan starten 1961 bland annat gjort sig kända för aktivism genom masskick av brev. Breven, som exempelvis kan uttrycka en klagan på oetiska eller odemokratiska domslut, skickas sedan i protest till ledare och myndigheter världen över. I höstas stod Amnesty VRG Djursholm i HB och samlade in just underskrifter, då för kampanjen “Skriv för frihet”. Niki Samakovlis menar att detta med fördel görs i en skolgrupp likt deras. “Med en skolgrupp är det lättare att hjälpa till för då behöver en inte vara 18 för att skriva under exempelvis petitioner.1”. Breven gör skillnad. “En annan skola i Sverige hade tagit sig an ett fall där en man hamnat i fängelse för att han skrivit något på Twitter som kränkt regimen i landet han bodde i. Skolgruppen ringde, skickade brev och mailade olika ambassader och tillslut lyckades de frige honom. Mannen kom sedan till Sverige för att tacka ungdomarna. Det vore coolt att göra något sådant.“ fortsätter Niki.
Gruppen berättar att de nu planerar inför den 8 mars – internationella kvinnodagen. Amnesty har då en kampanj vid namn “Min kropp – Mina rättigheter”. Temat för kampanjen är sexuella och reproduktiva rättigheter. I El Salvador har abort totalförbjudits och är numer straffbart med fängelse. Amnesty VRG Djursholm kommer inom en snar framtid informera skolan om kampanjen samt samla in underskrifter för att bekämpa dessa bestämmelser.
För den som vill engagera sig utöver att bli medlem i kommittén rekommenderar gruppen att använda sig av sociala medier. Exempelvis kan man börja följa Amnesty International på Twitter och Facebook. På dessa sidor ges vanligen uppdateringar om mänskliga rättigheter i världen samt information kring hur man räcker ut en hjälpande hand. “Vilka åtgärder som bör vidtas skiljer sig sig självklart från fall till fall. Fördelen att arbeta för mänskliga rättigheter genom en organisation som Amnesty är att de är professionella och vet hur man på bästa sätt bekämpar kränkningarna.” säger Astrid.
Länk till kommitténs Facebooksida: https://www.facebook.com/amnestyvrgd?fref=ts
1 Petition (ur SAOL) – anhållan till myndighet om åtgärd
Skribent: Johanna Lindström
Fotograf: Isabella Lagerborg Newberry