Inga widgetar hittades i sidofältet!

@VRG Relate är ett Instagramkonto som varje dag laddar upp underhållande skolrelaterade inlägg med syftet att lätta upp svenska elevers skoldagar. På den senaste tiden har kontot börjat växa något ohyggligt, med över 1.000.000 exponeringar veckovis och 10.000 erhållna följare. Jag fick äran att intervjua ägaren Alex Falck som tills idag har gömt att han faktiskt ägde kontot.

Alex är 18 år gammal och läser sitt tredje år på Ekonomilinjen här på VRG Djursholm. Förutom att lätta upp folks dagar genom Instagraminlägg så har han en passion för musik och det är nog rätt svårt att se honom utan airpods i öronen. Men hur fungerar @VRG Relate, hur har den utvecklats sen Alex tog över kontot, och vart är den på väg? Få reda på allt detta genom att läsa min exklusiva intervju med honom:

 

 • Hur kommer det sig att du äger VRG Relate?

Det är faktiskt en intressant historia bakom det. Själva kontot VRG Relate har egentligen existerat ända sedan november 2015 och startades av Emma Wretman på VRG Odenplan. Hon höll på med kontot tills sommaren 2018, då hon bestämde sig för att lämna över det till en annan VRG-elev genom en ansökning. Jag kände att det kunde vara kul att försöka ta över, men trodde inte mina chanser var särskilt stora då det var många som ansökte och eftersom jag inte kände henne. Processen var ganska lång bakom uttagningen, men några veckor senare meddelade hon att jag skulle få ta över kontot efter sommaren, och det kändes oerhört kul. VRG Relate hade då 2000 följare.

 

 • Hur mycket tid lägger du ner på kontot och var hittar du inspiration?

Det är kul att du frågar det, eftersom det är många som verkar tro att detta tar upp hela min fritid. Sanningen är att ja, det tar ganska mycket tid, men inte så mycket som man kan tro. Processen går vanligen till så att jag sitter och kollar på YouTube-klipp som handlar om lite allt möjligt. Så fort jag hör att någon i videon lägger en rolig kommentar så laddar jag ner det och börjar fundera kring hur jag kan koppla det till något i skolan. När jag kommit på en rolig caption, sätter jag ihop inlägget i Adobe After Effects och laddar upp det på sidan.

Med tanke på att jag lägger upp ett inlägg varje dag så är det självklart en tidskrävande process som krävs för att innehållet ska hålla en hög nivå. Men eftersom jag hållit på med detta i mer eller mindre ett halvår nu så går det väldigt snabbt när jag väl kommit på idén. Allt som allt skulle jag väl säga att jag lägger ner omkring 3 timmar i veckan åt att skapa material!

 

 • Hur är det att hantera ett meme konto som uppdateras dagligen parallellt med skolan?

Det kan vara lite stressfullt ibland då jag känner ganska stor press över att det som läggs upp måste vara rejält underhållande. Dock lägger jag oftast ner tid på helgen åt att skapa allting och därmed behöver jag inte känna att det påverkar mina skoldagar. Klippen jag använder som material är också vanligen väldigt underhållande att sitta och titta på, så jag känner inte att det är jobbigt att skapa inläggen. Själva uppladdningsprocessen tar även bara några sekunder från kamerarullen, så det är ju ingen fara det heller.

 

 • Hur har feedbacken varit?

Personligen skulle jag säga att feedbacken jag erhållit blivit mer och mer positiv ju mer tid som har gått. Till en början tror jag att många var skeptiska till att någon ny stod bakom kontot och jag fick jobba mycket för att hitta på inlägg som skulle attrahera en stor skala människor. När jag kom underfund med vad det var som gick hem hos följarna, så har feedbacken som kommit in varit oerhört positiv och uppmärksammas i dagsläget av elever från över hela Sverige.

Men det är inte bara elever som visat intresse för kontot. Bland annat så följer den stora Youtubern “Misslisibell” kontot och jag har även fått positiva direktmeddelanden från stora konton såsom @MovieShowTime med 3,6 miljoner följare. Utöver detta, precis som du säger, så har företag börjat kontakta mig för samarbeten – men detta är inget jag intresserat mig av än så länge. Allt detta känns självklart oerhört kul och jag ser även att flera av mina lärare följer kontot, vilket känns gött då även de ser satiren i det hela!

 

 • Vilka sorters memes triggar mest engagemang från dina följare?

Jag skulle definitivt säga att det är inlägg som många kan relatera till, (oavsett ålder, vart man bor, vilken skola man går på, osv) som lockar mest engagemang. Jag har även märkt att inlägg där folk pratar svenska och inte engelska går hem väldigt mycket. Detta kan bero på att det finns yngre människor som följer kontot och som inte har lika enkelt att förstå referenserna när någon yttrar sig på ett annat språk.

 

 • Vad är det som du tror gör att så många gillar kontot?

Faktumet att jag gör alla mina inlägg själv är något jag tror har en enorm påverkan. Trots att det är tidskrävande så får folk se bilder och videor de aldrig sett förut, och detta är ganska ovanligt på internet nu för tiden. Jag försöker även alltid göra inläggen med så hög kvalitet som möjligt, då det är självklart att folk inte tycker det är roligt när saker i deras flöde har samma upplösning som en TV-skärm från 70-talet.

 

 • Varför tror du att kontot blivit så populärt på senaste tiden?

Att få över 17.000 profilbesök och 850.000 exponeringar per vecka känns självklart otroligt och det kan finnas många faktorer som ligger bakom det. Det som absolut har påverkat mest har varit följarnas engagemang och faktumet att oerhört många taggar sina vänner och skickar vidare mina inlägg i direktmeddelanden. De som blir underhållna gör sedan samma sak och på så sätt bildas det ett oändligt kretslopp som ger trafik till sidan.

Fortsättningsvis har även “utforska-sidan” på Instagram en enorm påverkan, då jag kan se i statistiken att cirka 30% som ser mina inlägg kommer därifrån. Kortfattat kan man förklara att detta sker eftersom följare till personer som gillar VRG Relate får upp sidan som en rekommendation. Man kan då förstå att det ger oerhört mycket när följare som “Misslisibell” gillar ett inlägg

 

 • Vad är din mest likeade bild/mest sedda video?

För tillfället har flera videor nått över 100.000 visningar, men den mest visade är ett inlägg jag gjorde med hjälp av ett PewDiePie klipp. Den har för tillfället 160.000 visningar, 737 kommentarer, 11 100 DM:s och 6840 likes.

 

 • Hur många följare får du per dag?

I dagsläget får jag mellan 150-350 följare per dag, beroende på hur virala inläggen blir! När fler personer taggar sina vänner så erhåller jag självklart mer följare, jämfört med när folk inte tycker något är särskilt kul. När jag började med kontot fick jag inte mer än 5-10 per dag, så tillväxten känns självklart otrolig för mig.

 

 • Har du någonsin lagt upp något som någon annan har kritiserat?

Skulle inte påstå att någon tagit illa upp av något inlägg då de är väldigt lättsamma. Däremot har det hänt att jag fått diverse sarkastiska kommentarer och att folk har missförstått inläggen, men detta måste man ha förståelse för när man når ut till så pass många människor. Jag försöker alltid ladda upp saker som jag vet att ingen kommer ta illa upp över, men det är inte alltid lätt att underhålla alla.

 

 • Vad har du lärt dig av att driva @VRG Relate?

Lärdomarna har varit många hittills och mycket har att göra med den plötsliga popularitet som kontot fått. Att inlägg som publiceras bland ungdomar i Stockholmsområdet kan spridas över hela Sverige på nolltid är fascinerande och säger rätt mycket om hur stor influens man kan få på internet inom några sekunder i dagens samhälle. Har därför även lärt mig att man verkligen måste tänka igenom vad man publicerar, då inläggen inte längre är riktade till en liten skara människor.

Målet med VRG Relate är att nå 20.000 följare innan jag tagit studenten. Det kommer självklart vara svårt att fördubbla följarantalet på cirka 4 månader, men jag hoppas att kunna nå ut till ännu fler människor i hopp om att göra elevernas skoldagar ännu roligare.

 

 • Hur ser framtiden ut för @VRG Relate?

Riktigt bra fråga. Har inte hunnit reflektera så mycket över detta, då all framgång kommit lite som en chock. Har funderat kring om jag ska vidareutveckla kontot eller byta inriktning i framtiden, men samtidigt är skolmemes hela grejen med VRG Relate och anledningen till att folk följer. Samtidigt skulle det vara kul att se kontot drivas av någon annan VRG-elev i framtiden, men med såhär mycket exponering krävs mycket ansvar och det skulle då behöva vara någon som man kan lita på till 100 procent. Vi får helt enkelt vänta och se!

 

 • Om du  skulle göra en meme om Rydbergaren, hur skulle den se ut? 😉

Självgott, så som det ska va!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *